Citat:
În prealabil postat de Doriana
Asta in primul rand; iar in al doilea rand pentru ca folositi cuvintele din Pateric fara macar sa intelegeti ce vor sa spuna, ca un catalizator pentru ura interconfesionala. Exista o manie sfanta, insa ma indoiesc ca dvs o cunoasteti; nu stiu despre cel ce a scris citatul respectiv cat o fi cunoscut-o. Insa, pana invatam sa deosebim mania sfanta de cea fireasca, sa ne concentram pe credinta si sfintenie. Caci numai un om sfant stie sa se manie cu o manie dupa voia lui Dumnezeu. Ceilalti nu au voie sa se manie, caci risca sa ucida in numele credintei. Au facut-o si altii inainte si inca o fac. Asa ca, sa lasam mania pe seama celor sfinti iar noi sa ne pocaim.
P.S. Acum vad ca deja ma acuzati de blasfemierea sfintilor... Hai sa nu incepem cu tertipuri josnice....
|
``Patericul athonit
Capitolul V Despre erezie si despre alte religii
Împăratul Mihail Paleologul și Patriarhul Ioan Vekkos au venit la Muntele Athos, ca reprezentanți ai papei, ca să impună prin forță unirea Bisericii Ortodoxe cu Roma. Călugării de la Athos, apărători ai granițelor și soldați ai Ortodoxiei, s-au opus pașnic și cu mult curaj eforturilor lor, marcate de sălbăticii, violență și criminalitate – stigmatele istoriei papale.
În Protaton, oamenii lui Vekkos au spânzurat pe Protos, și pe o bucată de marmură, care este păstrată până astăzi, au decapitat credincioșii rămași acolo, 13 în total, care ocupau diferite chilii în Karyes. Ei au fost omorâți pentru că au apărat neclintit Ortodoxia și pentru că nu au acceptat unirea cu nepocăitul papă.
Așa erau Sfinții Părinți: "Mlădițe frumoase, struguri mistici, apărători neobosiți și încrezători ai Ortodoxiei și Sfintei Tradiții".
Sfinții Mucenici de la Vatoped erau la fel de mulți ca cei 12 Apostoli. Egumenul lor, Eftimie, a fost de asemenea mucenic pentru sfânta credință în timpul invaziei sălbatice a trupelor împăratului Mihail Paleologul și al patriarhului Vekkos. Cei 12 au fost spânzurați pe Furkovunio, iar Eftimie a fost legat în lanțuri grele și înecat în marea Kalamitzi.
Alături de ei trebuie pomeniți și Sfinții Mucenici din Iviron, care au fost înecați în mare de soldații împăratului Mihail și ai patriarhului.
Alături de aceștia trebuie pomeniți și cei 26 de Sfinți Mucenici de la Zografu, care completează obștea sfințită a mucenicilor Ortodoxiei noastre. Ei au fost arși, ca o jertfă curată, de către papistași în turnurile mănăstirii.
Sfântul nostru părinte Nichifor, care a fost papistaș, după ce s-a convertit la Biserica Ortodoxă răsăriteană, a devenit pustnic în Sfântul Munte. Acolo a scris despre metoda Rugăciunii inimii, cuprinsă în Filocalie.
Când a fost întrebat dacă minunile apar sau nu și în alte religii, un bătrân a răspuns:
– Este o diferență; până și hogea este un lucrător de minuni. Folosind magia, el încearcă să facă lumină. Însă noi ignorăm orice lumină care vine de la diavol. Unii își țin nasul, se trag de urechi, își freacă ochii și provoacă iluzii. Noi ne rugăm lui Dumnezeu pentru minuni și nu diavolului. Ne luptăm cu diavolul zi și noapte.
Un aghiorit evlavios și harismatic, care a trăit mulți ani în America de Nord, a spus:
– Biserica Ortodoxă este la fel de smerită ca Însuși Iisus Hristos. Mulți au văzut frumusețea și adevărul acestei credințe și s-au transformat din eretici în ortodocși.
Un părinte a spus despre dragostea pentru adevărata credință:
– Mânia este necesară doar pentru apărarea credinței noastre. Nu este folositoare pentru a ne apăra pe noi înșine. Dacă cineva vorbește de rău împotriva noastră, ar trebui să acceptăm. Însă când credința noastră este atacată, atunci mânia devine potrivită pentru a apăra Ortodoxia.
Odată, părintele B. s-a dus într-un sat cu treburi ale mănăstirii. De îndată ce a ajuns, sătenii au venit la el și l-au rugat insistent să-i ajute să apere credința adevărată în fața unui predicator evanghelic. Acesta, cu citate din Sfânta Scriptură, îi tulbura pe ei, defăimându-i pe sfinți și pe Maica Domnului. Călugărul era simplu și aproape analfabet și s-a simțit stânjenit, dar după ce s-a gândit puțin, amintindu-și ceea ce a citit despre sfinți și viețile lor, l-a invitat pe predicatorul protestant să se întâlnească cu el și a propus aceasta:
– Lăsați-ne să aprindem un foc în mijlocul pieții din sat. Fiecare va trece prin el și Dumnezeu va dovedi astfel care dintre noi poartă cu el Adevărul.
În ziua următoare, dimineața devreme, sătenii au adunat lemne și au clădit un rug în mijlocul pieții. Părintele B. a sosit, dar predicatorul nu. El a fugit cu primul vapor din ziua aceea. Întregul sat s-a bucurat pentru victoria glorioasă asupra predicatorului înșelător. Când părintele B. s-a întors la mănăstire, ceilalți călugări l-au întrebat:
– Erai pregătit să treci prin foc?
– Eram neliniștit, dar nu m-am îndoit de credința noastră și am gândit: Pe pământ eu nu merit nimic, decât să merg în iad. Ar fi mai bine să ard aici, pe pământ, decât să ard veșnic.
Astfel, acest smerit și simplu călugăr a apărat credința așa cum au apărat-o primii martiri și părinții duhovnicești înaintea lui.``
Va rog respectuos sa imi explicati ce anume ati vazut ca nu inteleg.
Poate cuvantul papistas? sau predicator evanghelic? sau erezie?
De aceea multi ratacesc pentru ca nu stiu adevarul despre cei care ii ispitesc. Adevarul este ca ispititorii au incercat in trecut cu crime si forta sa se impuna iar astazi incearca cu bani si daruri si santajul sufletului.
Dar noi nu uram oamenii fie ei si rataciti, si asteptam sa va treziti si voi si sa va reintoarceti la Hristos cel Adevarat nu cel fals. Pana atunci ne vom ruga pentru voi asa cum o fac Parintii arhoniti zilnic.
Draga Doriana, este alegerea fiecaruia cum vrea sa traiasca , deci si a ta, dar daca crezi ca prin jigniri vei reusi sa inchizi gura unui crestin ortodox sa nu mai spuna adevarul, te inseli.
Vezi tu, eu nu te-am jignit, nu ti-am spus nimic tie personal, dar am invatat un cuvant intelept de la Sfintii parinti:
cel bun si simtitor se bucura si iti multumeste cand ii vadesti pacatul iar cel rau si nesimtitor te cearta si te jigneste.