View Single Post
Vechi 11.05.2011, 07:46:51
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
NU! Mila lui Dumnezeu este pentru toata lumea. Asta sa nu uitam. Nu noi ne mantuim, ci vom fi mantuiti prin mila lui Dumnezeu, iar judecata tot a Lui este. Cred ca va e cunoscut acest lucru.

Dar intr-un fel vorbim ca ortodocsi celor aflati in BO, si intr-alt fel celor care sunt in alte Biserici. Trebuie sa acceptati acest lucru, caci si mie imi sunt straine multe lucruri spuse de catolici si de protestanti; le aud, le compar cu ceea ce stiu si le arhivez. Nu putem schimba invatatura Unei Biserici; dar putem discuta pe marginea diferentelor, in masura in care acest lucru e posibil.

Va rog sa ma iertati ca mi-am permis sa ma adresez dv la persoana a 2. singular. Cred dealtfel ca este prima oara cand am raspuns la un mesaj de-al dv.
Eu va multumesc pentru bunavointa si precizari.Nu este nici o problema cum am dialogat,ati fost extrem de amabila si politicoasa.Stiu doamna cine ne va mantui,aveti dreptate.Daca nu as fi stiut as fi tremurat de frica fiecarei judecati pronuntate de un chip de lut,asa cum suntem toti.

Situatia este simpla:

a).Doar in Biserica ortodoxa se gaseste adevarul si harul cu tot ce decurge din asta.Mai ales pentru cei care nu fac parte din ea.Dumnezeu ar mantui doar pe cei din BO si asta inseamna ca pe toti ceilalti i-a predestinat la damnare,ei neavand nici o sansa daca nu ajung in BO.Degeaba au liber arbitru daca,de ex,nu au sansa sa ajunga in BO.Unul,de ex,din Tibet,este ca si damnat,sansele lui de a ajunge la ortodoxism fiind,daca Cel de Sus nu doreste altfel,aproape nule.Un african convertit de un misionar protestant/catolic s-a convertit degeaba.Eventual si misionarul s-ar putea sa fi murit degeaba si sunt multi in lume la ora asta.Asta ar rezulta daca,noi oamenii,resrangem posibilitatea mantuirii la o singura biserica.Asta inseamna ca Dumnezeu hotarste efectiv soarta fiecaruia,urmand ca apoi,eventual,doar ortodocsii sa aiba liber arbitru in Credinta lor.Raportat la numarul de misionari ortodocsi din lume marea majoritate nu vor avea nici o sansa.Fie si logic&matematic vorbind.

b).Doar in Biserica ortodoxa se gaseste harul si adevarul dar Dumnezeu,in mila Lui,cumva mantuieste si dintre restul.Asta inseamna ca poti avea harul si adevarul dar aceste nu este singurul criteriu cu privire la mantuire.Dumnezeu poate decide favorabil si cu privire la altii,desi nu se afla in Adevar.Aici,un ortodocs ar putea spune:,,Bine,dar nu este corect,eu fac tot ce pot cum imi spune Biserica si se va mantui poate un protestant/musulman in timp ce eu nu stiu daca ma voi mantui".Corecta ideea daca am eluda ca Dumnezeu gandeste diferit decat oamenii si poate decide fara sa-i intrebe pe oameni.In acest caz nu poti spune nimanui ca ,,este teminat"doar daca ingerii s-au strans intr-un pluton de executie sau tu esti Dumnezeu.In caz contrar te va intreba Cel de Sus: ,,Mai scotiene de cand decizi tu in locul Meu?"

c).Nu detine nimeni in mod exclusiv harul si adevarul ca biserica paminteasca,vazuta.Nu insist aici,nici nu stiu daca asa este, pt ca forumul este plin de dispute pe aceasta tema care pe mine,sincer,ma obosesc groaznic pt ca,asa cum am spus,nu sunt Dumnezeu.

d).Adevarul este altfel decat ne imaginam.Aici nici macar nu intru in discutii pentru ca ma depasesc complet,nu am vizitat Cerul,si deja am suficiente dureri de cap si neclaritati ca sa imi mai adaug una.Doar am nominalizat varianta.

Avand in vedere aceste aspecte este evident si de pe Luna ca este imposibil ca oamenii sa ajunga la aceiasi concluzie.Fiecare va sustine punctul de vedere al confesiunii sale sau propriile sale convingeri iar Dumnezeu cu judecata si mila.De sus lucrurile se vad altfel decat de la nivelul solului :)

Last edited by Scotland The Brave; 11.05.2011 at 07:51:17.