Ce a cautat Ioan Tzimiskes la Ierusalim ? Daca nu cumva gresesc, el a luptat impotriva arabilor, care ocupasera teritoriile bizantine din zona orientala, incepand cu secolul 7.
Daca tot ati citit istoria Bizantului, poate ati remarcat ca Palestina (si Asia Mica, si Siria si Egiptul) au facut parte din imperiul roman cu mult inainte de Ioan Tzimiskes...
Basileul nu a facut altceva decat sa incerce alungarea invadatorilor arabi, recuperand teritoriile pe care imperiul le detinuse timp de secole.
Or, nici un stat apusean din perioada cruciadelor nu poate pretinde ca avea de recuperat ceva in rasarit, din moment ce nu detinuse nimic in zona.
Cruciatii nu s-au dus sa ofere libertate crestiniplor exiostenti in orient, ci s-au dus sa cucereasca feude si sa impuna confesiunea catolica.
Daca dvs., catolic, ati locui intr-un stat fost crestin dar cotropit de musulmani, si as veni eu, ortodox, alungand musulmanii, cred ca v-ati bucura. Dar daca apoi as instaura o institutie bisericeasca ortodoxa si v-as spune ca de acum aceasta este autoritatea religioasa careia trebuie sa va supuneti, fiindca v-am adus eliberarea, nu cred ca m-ati mai considera vreun binefacator.
|