Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Scotland The Brave, as vrea sa va raspund pe scurt:
a. Milostenia si smerenia sunt faptele placute lui Dumnezeu si la indemana oricui. Acestea acopera multime de pacate."Inima celor înțelepți este în casa cea cu tânguire, iar inima celor nebuni în casa veseliei." (Eccleziastul, 7,4)
b. Nu cred ca se poate reprosa ceva BO pentru faptul ca a pastrat invatatura neschimbata, Sf.Liturghie neschimbata, Sf. Taine neschimbate.
Nu vad de ce un ortodox ar protesta impotriva Judecatii lui Dumnezeu, daca Acesta mantuieste si pe cei, care nu sunt in BO. Nu din fapte si nici din lege ne mantuim, ci din mila lui Dumnezeu.
Liber arbitru are oricine, dar inclinatia omului e de a alege gresit, fapt pentru care va plati pretul, ca ne place sau nu. Daca L-am iubi pe Dumnezeu, am alege ceea ce ii place Lui, nu noua. Dar noi preferam sa facem voia noastra si apoi cautam sa dam vina ba pe Biserica, ba pe Dumnezeu, ba pe ortodocsi, etc. Marea durere a tuturor ar trebui sa fie faptul ca NIMENI nu stie daca se va mantui si nici cand va muri, motor care ar trebui sa puna rugaciunea neintrerupta in miscare. Fiecare om isi cunoaste propriile pacate mai bine decat pe ale altuia; deci ar trebui sa stie ca avand pacate nu se poate mantui. Aceasta sa ne fie grija principala.
Atentie, ca misionarii sa nu faca prozelitism. Exista pericolul luarii la intrecere: "Cine converteste pe mai multi", de dragul de a fi cei mai activi si de a acapara noi teritorii - foarte la moda azi in toate domeniile - si mai putin din dragoste pentru Dumnezeu.
c. Harul s-a imputinat f mult, vasele fiind aproape goale. Ceea ce ne-a ramas, ca suntem ortodocsi, catolici sau protestanti, este smerenia. Din pacate ne cultivam ai mult mandria.
d. Adevarul il stim din Biblie, de la Sf. Apostoli si de la sfintii prin care a vorbit Duhul Sfant. Alt adevar nu acceptam. Mai multe adevaruri, nici un adevar.
Nu v-am spus nici o noutate. Credinta poate fi insumata in cuvinte simple, repere pe care sa ne sprijiim in orice clipa.
|
a) De acord.
b).De acord mai ales cu privire la ,,cursa contracronometru la convertire".Pe acest criteriu este complet falsa.
c).De acord.
d).De acord dar nu ma pot pronunta cu privire la sfinti,asa cum sunt ei definiti de ortodocsi,pt ca nu cunosc bine ce au spus toti.In principiu ar trebui sa fie exact cum spuneti deci ar trebui sa fiu si eu de acord.De acord si cu finalul: ,,Credinta poate fi insumata in cuvinte simple, repere pe care sa ne sprijiim in orice clipa".Ati sintetizat foarte bine in cateva cuvinte toata polologhia spusa de mine.Poate nu mi-ati spus o noutate dar am invatat o lectie de sinteza extrem de utila.Si de ce nu si una de intelepciune.
Avand in vedere aceste aspecte
va multumesc pentru dialog,precizari si bunavointa si va doresc o zi minunata alaturi de Domnul.