View Single Post
Vechi 11.05.2011, 12:39:37
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu asta ma gandeam, crestinismul (ortodox) are in centru pe Dumnezeu. Umanismul secularizat are in centru doar omul. Impletind umanismul cu crestinismul cred ca se ajunge la a considera ca religia nu are atat de multa importanta, ci mai mult omul, adica la fel ca in umanism. Adica nu poti spune ceva despre crestinism, pentru ca oamenii din alte religii ar fi jigniti, in sensul asta.
Am inteles ce vrei sa spui.

Eu am dorit sa subliniez diferenta intre crestinism si alte religii monoteiste, care desi adora pe Dumnezeu vad totusi o prapastie de netrecut intre Dumnezeu si om. In ortodoxia crestina insa, intru Hristos Iisus omul nu este doar mantuit ci si desavarsit si indumnezeit.

Consider ca nu putem vorbi despre om (fire, specie) fara a face referire la Hristos. Hristos Iisus este (si) om(ul) Adevarat. Iisus Hristos se numeste pe sine in Evanghelie "Fiul omului", tocmai pentru a arata ca este si om adevarat nu doar Fiul lui Dumnezeu (si una cu Tatal); El este "omul cel nou", "Adam cel nou".
Din aceasta perspectiva am spus ca in centrul crestinismului este omul, mai perecis Hristos Iisus, om Adevarat si Dumnezeu Adevarat.

"Dumnezeu se face om pentru a-l indumnezei pe om (prin har si nu prin fire)." Acesta este unul din mesajele elocvente ale crestinismului pe care il marturisesc atat de frumos Sfintii Parinti.

Consider ca sensul existentei umane este numai intru Hristos, caci EL este "Calea, Adevaru si Viata" si "invierea si odihna" si fara EL nu putem face nimic.

De asemenea consider ca stiinta (si filosofia) nu il poate intelege deplin pe om si nici nu poate oferi un sens si o explicatie existentei umane (atata timp cat nu accepta existenta Logos-ului si intruparea Lui in om. Concret: nu accepta pe Iisus Hristos).

Last edited by Eugen7; 11.05.2011 at 12:52:13.
Reply With Quote