Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave
Catalin,scuze pentru interventie,am si eu doua intrebari scurte si la obiect.As aprecia raspunsuri in acelasi mod(eventul chiar si un ,,Da"/,,Nu"ar fi suficient).Profit de ocazie ca sa imi clarific definitiv un aspect.
1.Conform credintei/invataturii/catehismului ortodox(e),se poate mantui cineva in afara credintei ortodoxe?
2.Conform credintei/invataturii/catehismului ortodox(e) se vor mantui toti ortodocsii?
Multumesc anticipat.Ma intereseaza strict raspunsurile,fara nici o intentie polemica.
|
Cu mare placere raspund, mai ales ca imi place sa discut cu cineva care imbina si ratiunea cu cunostintele.
Mai usor e la 2., bineinteles ca nu au cum sa se mantuiasca toti ortodocsii, unii pot ajunge mai rau decat unii pagani, de exemplu.
La 1. e mai amplu raspunsul, din fericire am scris un comentariu pe tema asta acum cateva zile.
Pentru mantuire e nevoie de har, credinta si fapte. Primul punct implica harul, iar punctul al doilea faptele si credinta.
Mesajul de la punctul 1 este aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=159
Trebuie combinat si cu discutia despre validitatea Tainelor in afara BO (cel putin din punct de vedere ortodox):
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12560
Asadar, pe scurt, in catehismul ortodox scrie ca fara har nu se poate mantui cineva. Harul lucrator este cel din Sfintele Taine (inclusiv Botez).
BO nu recunoaste validitatea Tainelor in afara ei, deci nici macar Botezul. Asadar spune ca nu se poate mantui cineva in afara BO. Exista si exceptii, doi sfinti s-au rugat pentru niste pagani si au fost trecuti in Rai, dar aceia erau sfinti si apoi Dumnezeu i-a spus Sf. Grigorie sa nu se mai roage pentru pagani.
Doar cu fapte si credinta noi credem ca nu se poate mantui cineva, pentru ca nimeni nu s-a mantuit inainte de venirea Mantuitorului. De aceea S-a intrupat si a facut lucrarea Sa, pentru a pune inceput mantuirii si a trimite harul lucrator in lume (prin Sfintele Taine).
Se mai spune de unde se stie ce vrea Dumnezeu. Crestinismul e o religie revelata. Din cauza indepartarii omului de Dumnezeu, omul nu a mai reusit sa cunoasca adevarul. Asa ca acesta a trebuit sa fie revelat, cum s-a intamplat cu Moise si apoi cu Legea Noua.
Tot cea ce stim e ceea ce ni s-a revelat. Revelatia a venit de la Duhul Sfant, Duhul adevarului. Ceea ce nu ni s-a revelat nu cunoastem, dar probabil s-a revelat tot ce era nevoie pentru mantuire. Asa ca normal ca se cunoaste ceea ce se cunoaste. Mai mult, a spune ceva diferit de adevarul revelat de Duhul Sfant ne putem da seama ca e pacat impotriva Duhului Sfant. Daca stim aceasta, in caz ca nu stim e alta discutie.