View Single Post
Vechi 12.05.2011, 18:36:27
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Liviu33 Vezi mesajul
Nu stiu daca ati remarcat dar in multe parohii, preotul cere. Dar nu in numele lui ci al episcopiei. In satul bunicilor mei, oamenii satui de atatea cereri si tanguiri ale preotului la slujba au format o comisie si au plecat sa vada are-i treaba. Pur si simplu au vazut ,,rosu'' inaintea ochilor cand au vazut trecute pe un perete toate parohiilie si debitele lor. Fond episcopie, fondul nu stiu care, fondul ... . Vreo cateva parohii erau necolorate pe acel tabel. Nu va ma mai spun ca sumele erau departe de a fi mici. Atunci credinciosii au inteles sursa tanguirilor parintelui, de ce se plange ca nu are salariu, ca nu-i ajung banii. Ca prima masura, consiliul bisericii a devenit mai activ si de partea preotului iar oamenii au hatarat sa-l rasplateasca mai bine la slujbe.
Cand sefii preotului cer bani peste puterea parohiei atunci vocatia preotului e pusa la grea incercare. Se da o lupta intre administratie si pastorire.
Episcopiile și protoieriile ar trebui să ceară parohiilor sume procentuale, și nu sume absolute, care devin un fel de plan ce trebuie făcut (subscris).
În BC, parohiile înaintează episcopiilor între 15 % si 25 % din încasările obișnuite (adică încasările care nu intră la fonduri speciale, cum ar fi "pentru săraci", "pentru sinistrații nu știu de unde", "pentru Vatican" etc). Episcopiile folosesc acești bani pentru atât pentru propria subzistență, cât și pentru a fi redistribuiți parohiilor sărace, ori pentru proiecte speciale (noi biserici, așezăminte). Protoieriile (numite, la noi, "decanate") nu se fac verigă intermediară în acest proces.
Pe vremea când eram curator și am participat la ședințele de buget ale Curiei (Consiliului Parohial), am observat că principala cheltuială erau facturile ("regia") și cele legate de întreținerea bisericii, însumând considerabil mai mult decât fondul de salariu (preot, grădinar, contabil). Într-o lună am avut de plată factură de 30 de milioane numai la gaze, iar asta era acum vreo 4 ani. Asta e, întreținerea unei biserici costă parale.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote