În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Dar de ce plecați de la premiza că a da mai mult l-ar pune pe celălalt în poziție jenantă, ori l-ar umili ? De când a devenit sărăcia ceva de care să ne fie rușine ? Eu nu mă rușinez de loc când nu am bani. Mă rușinez când fac ceva care Lui nu îi place, care știu că nu trebuia făcut.
Iată, îmi amintesc că același tip de punere a problemei l-am găsit și la vecinii cabinetului meu. Uneori, obișnuiam să îmi mătur cabinetul al cărui patron sunt și, dacă tot măturam, măturam și pe casa scărilor și la intrarea în clădire. Dar vecinii s-au arătat uimiți, dacă nu de-a dreptul scandalizați: "cuuuuum, domnule doctor, dv măturați ???". Odată, am spus că nu găsesc nimic rușinos în a mătura, mai degrabă ar fi rușinos a nu mătura și mult mai rușinos ar fi a fura. Dar nu am convins pe nimeni, iar bătrânele din bloc se vede că au vorbit între ele, fiindcă mi-au trimis un fel de delegație ca să îmi sugereze că nu se cade să mătur eu. Le-am ascultat, dar nedumerirea a rămas: ce o fi așa de jenant, măturatul ăsta ?
O chestie de sens contrar, un fel de contraprobă, mi s-a întâmplat când mi-am schimbat mașina. Când mi-am cumpărat o Toyota, dintr-o dată mi-au crescut acțiunile pe piață. Devenisem, parcă, mult mai competent decât înainte, când veneam la cabinet în Dacie. E uimitor cum pot asocia oamenii bogăția cu realizarea, când, de fapt, singura legătură între bogăție și realizare este aceea că bogăția poate fi un pericol pentru realizare.
Eu îmi imaginez că, imediat după ce Sf Fecioară a născut, Sf Iosif a intrat să întrebe: "cum pot eu să te ajut ?". Îmi închipui că răspunsul primit a fost ceva de genul "Am nevoie de niște scutece curate, ca să Îl învelesc. Mergi și fă rost de ele ! Și, dacă poți, adu-mi ceva de mâncare: mi-e foame !" Și, când a avut loc acest dialog, erau chiar în fața lui Dumnezeu întrupat. Cred că Sf Iosif s-a dus în Betleemul apropiat, a scos niște bănuți din traistă, și i-a dat pe straiele Pruncului. Probabil că a luat și Preacuratei ceva de mâncare.
Așa trebuie să facem și noi. Domnul nostru euharistic are nevoie de odoare cu care să fie învelit. Iar cei care Îl țin în mâinile lor au nevoie de ceva de mâncare.
|