Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Da, e adevărat, nu am timp să citesc acum prea mult, iar problema trebuie aprofundată. Din ce spui, înțeleg că BO recunoaște că botezul s-a făcut formal, dar că este lipsit de har. Așa cum e scris, parcă, în epistolele Sf. Pavel, despre unii creștini care primiseră botezul, însă nu și Duhul Sfânt.
Botezul e, totuși, considerat valid dacă el este făcut de un creștin ortodox oarecare (în situații-limită, dar asta nu mi se pare important).
Însă în cazul catolicilor care au primit și confirmarea, botezul cred că este pe deplin valid.
|
Crestinul ortodox se considera ca este madular al Bisericii lui Hristos. In timp ce un eterodox nu se considera ca face parte din Biserica. Mai exista botezul dorintei si botezul prin sange, al martirilor. In cazul botezului dorintei, un caz exceptional e acela in care cineva care doreste sa fie botezat moare chiar inainte sa ajunga sa fie botezat.
Asadar, BO nu recunoaste nicio Taina in afara BO, in unele parti se reboteaza catolicii (in Grecia, daca am inteles bine).
In schimb si din afara ortodoxiei pot ajunge persoane la fel ca si dreptii in Vechiul Testament, doar c anu vor avea botezul si nu vor putea sa-L vada pe Dumnezeu.
O revelatie ampla a Judecatii finale o are Sf. Nifon:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/nifon/cap5.html