Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
cum crezi ca te-ai descurca in fata unei inchizitii ortodoxe?
|
Eu m-aș descurca foarte bine. Le-aș cere inchizitorilor ortodocși care este exact pasajul din hotărârile Sfintelor Sinoade pe care eu îl contest. Să îmi arate exact în ce fel rejectez eu o iotă din credința Sfinților Părinți.
De fapt, sunt convins că știți foarte bine că ortodoxia medievală nu a avut o instituție în genul Sfântului Oficiu fiindcă nu a avut capacitatea necesară: asta cere un număr suficient de preoți care, mai întâi, să știe să scrie și să citească. Ce Inchiziție, cu preoți care boscorodeau Liturghierul până acum 150 de ani ? Inchiziția presupune stat de drept: de unde stat de drept în lumea Fanarului ? Ce coduri de legi ? Cacaia iurisprudența ? Partea asta a lumii era guvernată prin hatișerifuri. Venea capuchehaia cu firmanul, aia era. Nici în Rusia lucrurile nu erau fundamental diferite, cel puțin până la Petru cel Mare, care a mai tuns bărbile vlădicilor și a occidentalizat un pic nărodul. În fine, suprastructura lui, că nărodul a rămas nărod. A stabilit împărăteasa că vechiul calendar e erezie ? Erezie e dom'le ! La carceră cu stavroverii ! Ce Congregație pentru Doctrina Credinței, ce apel la Papa, ce legi scrise și canoane ? Ucaz și gata ! Păi, nu ?