Ascultand evenghelia, m-am gandit ca e important ca moartea sa nu ne gaseasca in stare de paralizie sufleteasca! Acum avem sansa de a fi vindecati. Hristos ne asteapta sa ne ofere vindecarea. Deja am primit intrebarea Sa: Vrei sa fii sanatos? Vom raspunde precum slabanogul din evanghelie?
De multe ori, prin necazuri, prin suferinta, omul e ajutat sa iasa din starea de paralizie spirituala, sa vina intru sine. Si intorcandu-se la Cel ce este, va primi vindecarea, bucurandu-se de adevarata vietuire.
De acum sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu-ti fie tie ceva mai rau (Ioan 5,14).
Sfantul Chiril al Alexandriei, comentand acest verset, afirma ca "din pricina pacatelor, Dumnezeu ii biciuieste pe oameni in chip felurit inca vietuind in trupuri si inainte de marea si tuturor aratata zi a Celui ce ii judeca pe toti.
Iar ca de multe ori, gresind si suparand pe Dumnezeu, suntem batuti, ne va marturisi preainteleptul Pavel, zicand: De aceea multi dintre voi sunt neputinciosi si bolnavi si multi mor. Ca daca ne-am judeca noi insine, n-am fi judecati. Iar fiind judecati de Dumnezeu, suntem invatati prin certare, ca sa nu fim osanditi impreuna cu lumea".
Dupa cum remarca Parintele Staniloae, "e mai bine sa fie omul judecat si certat pe pamant, ca sa se indrepte, decat la judecata din urma, care ii va aduce celui ce nu s-a indreptat pedeapsa vesnica. De aceea, sa multumim lui Dumnezeu pentru certarile pe care ni le da cata vreme suntem in trup, ca sa ne pregateasca pentru neosandire la Judecata din urma".
|