View Single Post
Vechi 16.05.2011, 17:31:08
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

O să încerc o analogie poate că puțin forțată (nu este un argument, folosesc acest exemplu doar pentru a ilustra ceea ce doresc să afirm): să presupunem că fiul unui tip bogat dă o spargere de 10.000 lei, cheltuie banii și este prins, tatăl restituie banii (eventual, cu o despăgubire), victima este mulțumită și totul se încheie OK. Dacă fiul unuia sărac, săvârșește aceeași faptă, tatăl său, neavând de unde să restituie banii (ce să mai spun de despăgubirea care l-ar face pe cel tâlhărit să-și mai dorească, eventual, vreo câteva tâlhării de genul ăsta), asistă neputincios la blamarea și condamnarea publică a fiului său. Dacă primul băiat va fi privit ca unul care a săvârșit o aventură (că doar avea din ce să trăiască, da' nu știu ce i-a venit, s-a distrat nițel băiatu', ei asta e, "nu merită să-i dai în cap"), cel de-al doilea va fi privit ca "un ciumat", tâlhar, blamat și "răstignit", să nu mai facă și alții la fel.

La fel Băsescu față de Carol al II-lea, care, neavând aureola unei familii regale și a unei ascendențe meritorii (pe drept cuvânt), este de două ori mai vinovat? Este de două ori mai vinovat fiindcă nu are legitimitatea unei familii princiare care să-l absolve de fapte mai puțin onorabile? Eu spun că și unul și celălalt au responsabilitatea propriilor fapte și trebuie să fie recompensați sau să plătească pentru acestea!

Și atunci n-ar fi mai firesc, să-mi doresc un președinte cu un mandat limitat decât un rege pe viață cu scandalurile politice ale unora care, pe bună dreptate, ar dori să-l schimbe, dar pârghiile politice într-o monarhie sunt prin definiție ceva mai limitate decât într-o republică?

Cred că ceea ce ar trebui să ne intereseze mai mult la o democrație funcțională (oricum, democrația are multe limite) nu este cum să-i alegem pe unii să ocupe funcții, ci să reglementăm o serie de modalități prin care "să-i dăm jos de pe unde s-au agățat" și nu mai corespund aspirațiilor noastre și contravin unor valori și principii democratice (valori și principii pe baza cărora ei înșiși au fost aleși, dar au uitat să le respecte)!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.

Last edited by I.Calin; 16.05.2011 at 17:44:19.
Reply With Quote