View Single Post
  #977  
Vechi 16.05.2011, 23:08:30
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.08.2009
Mesaje: 170
Implicit Măcelarul măcelărește cu măcelăreala din măcelărie

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Exact la intrebarea aceasta raspunde parintele Cleopa in acea prezentare. Iar anna a dat link-ul catre spusele Sf. Ignatie Briancianinov (un sfant din secolul XIX, ale carui sfinte moaste se afla la Manastirea Tolga, langa Iaroslavl) care explica si de ce se intampla asta, unii credinciosi creind o imagine a divinitatii dupa parerea lor, adica "Dumnezeu trebuie sa fie asa pentru ca asa gandesc eu ca ar fi corect."

Asadar, din cauza caderii lui Adam toti oamenii merg in Iad. Domnul a creat o mica posibilitate, ca unii sa poata ajunge totusi alaturi de El (calea cea stramta). Iisus a trimis harul pe pamant pentru ca cei ce beneficiaza de Sfintele Taine sa aiba o sansa la mantuire. Doar cu faptele si credinta nu are nimeni nicio sansa, la fel era si inainte de venirea Mantuitorului.
Dar in timpul lui Noe de ce a fost salvat doar el si familia sa, iar toti ceilalti inecati? Au fost predestinati? Nu, pentru ca din cauza alegerilor parintilor si stramosilor si urmasii dobandesc urmarile alegerilor.

Iata ce spune sf. Ignatie, raspunzand unei femei care il intrebase de ce doar ortodocsii au parte de mantuire.
Etc.
Așaaaa!... Dacă mai era loc de nedumeriri, acum, prin unele precum cele de mai sus, putem vedea pe deplin ce înțeleg unii prin cuvântul „creștinism”: o sectă. Și putem să ne facem o idee despre „dumnezeul” lor: un biet măcelar sadic care a creat lumea ca s-o transforme într-un abator sordid și să se amuze pe seama oițelor predestinate să fie gâtuite cu sistemă după ce au fost teleportate acolo fără preaviz de sacrificiu. Cei care se cred „mântuiți” au, astfel, ocazia să-și cumpere bilet la lojă și să se bucure în tihnă de nenorocul fraierilor.

De ce ar fi Creatorul responsabil de propria Lui creație? De ce ar trebui să Se gândească să Își mântuiască toată făptura pentru alcătuirea căreia S-a anulat pe Sine? Chit că știa din Eternitate că făptura, cel mai probabil, va face o alegere proastă în Eden...

Nu-i loc de multă voroavă: are destulă iubire pentru nenorociții de păcătoși ca să-L trimită pe Fiul (adică să Se trimită pe Sine) ca să fie crucificat pe pământ — deci Se autoanulează a doua oară, de la Geneză încoace — pentru a-i mântui pe păcătoși.

Dar, bietul „dumnezău ortodox” nu poate avea chiar atâta iubire, totuși, încât să caute o modalitate să își salveze toată făptura; așa că, sărăcuț fiind cu Duhul, nu-l interesează să prevadă din eternitate mizilicuri d’astea și mai bine trimite la abatorul veșnic vr’o câteva miliarde bune. Că, doară, săracii, chiar dacă n-au auzit de așa volnic „dumnezău” și chiar dacă, auzind de el, poate nu l-au înțeles bine sau n-au fost vrednici „agenții publicitari”, merită abatoru’, călca-i-aș cu tractoru’. N’est-ce pas?

*

Știți, s-a tot vânturat pe aici cuvântul erezie. Venit de la hairesis, care a însemnat mai multe lucruri: de la școală de gândire, până la facțiune sau sectă; și de la haireisthai care, în principiu, înseamnă „a alege”. Sensul de azi al termenului poartă către o doctrină care este diferită sau opusă învățăturii recepte sau consacrate într-un domeniu dat, fie el religios sau științific (în cel din urmă nu are decât o rezonanță mai degrabă metaforică). Însă ideea de bază a sensului de azi s-ar putea traduce prin „bun plac”, prin „arbitrariu”: adică „fac o alegere pentru că așa mi se pare mie”.

Cine cunoaște dogmatică, mai știe, însă, un lucru: ereziile întotdeauna au luat chipul unor raționamente logice scrupuloase din punct de vedere formal. Ele aveau întotdeauna silogisme bune pentru că respectau principiile logicii în mod univoc, deci formal: cel al identității și cel al non-contradicției. Cu alte cuvinte, ereziile conveneau întotdeauna de minune rațiunii umane. Dimpotrivă, enunțurile dogmatice întotdeauna au încălcat univocitatea legilor logicii și s-au exprimat prin antinomie, adică prin formulări care, din punctul de vedere al logicii formale, sunt absurdități, imposibilități (Dumnezeu e Unu și Trei în același timp și sub același raport; Hristos este O Persoană divină cu două naturi, una divină, cealaltă umană; etc.). Dar nu e destul să spunem atât despre dogmatică. Pentru că ea nu este pur și simplu un corp de afirmații contradictorii. Ci, arată Blaga în „Eonul dogmatic”, dogma transcende contradicția nudă prin aceea că realizează o scindare între concepte care, în mod normal, în logica noastră umană, naturală, sunt solidare, dacă nu chiar identice. Cu alte cuvinte, dogmatica schimbă ordinea lucrurilor în gândire, metanoizează conceptele și le smulge naturii lor finite. Apoi, le transfigurează prin infinitizarea semnificației lor care devine inaccesibilă și chiar insuportabilă pentru logica formală, netransfigurată.

Aceasta înseamnă că o gândire formală care se mai crede îndreptățită, deci care nu și-a văzut lipsa de întemeiere în ea însăși pentru că este întemeiată din afara ei, va continua să judece dogmele de pe spezele conceptelor naturale și univoce. Genul acesta de atitudine duce la două rezultate, care par opuse, dar care, în esența lor constitutivă, coincid:

α) La ateism — care nu acceptă transfigurarea pentru că îi lipsește onestitatea de a înțelege că finitudinea nu-și ajunge sieși.

β) La fanatism religios sau la fariseism — care acceptă transfigurarea... doar formal, „din buze”, cum se spune (depășirea formalismului ar trebui să însemne acceptarea reală, nu formală a transfigurării, cea din urmă fiind contradictorie). Proclamă sus și tare adevărul transcendent, dar nu-l înțelege fie pentru că se simte mulțumit cu ce are, fie pentru că nu dă doi bani pe el și nici nu-l crede cu adevărat, fie pentru că se atinge un anumit nivel de orbire.

Last edited by HoratiuM; 16.05.2011 at 23:35:19.
Reply With Quote