View Single Post
  #978  
Vechi 16.05.2011, 23:23:16
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.08.2009
Mesaje: 170
Implicit Dogmatică, paralogism și erezie

Acum, să vedem care sunt ipotezele dacă luăm serios în discuție consecințele și alternativele pseudo-doctrinei expuse în fragmentul citat mai sus. Dacă (parafrazez) „numai unii, adică cei pentru care s-au dat tainele, se mântuiesc” atunci:

A. (Consecință) Dumnezeu nu e Dumnezeu pentru că:

(a.) Este omniscient și cunoaște viitoarea cădere a creaturii sale, dar nu are nici un plan pentru salvarea ei reală. Aceasta pentru că:

i.) Fie consideră că o creatură este destinată torturii veșnice, rupturii de Dumnezeu, ceea ce înseamnă că Dumnezeu:

1. Fie nu are ca esență iubirea, deci unitatea Identității cu Diferența. Ci are ca definiție o logică determinată univocă (umană, în speță) în care se dau etichete definitive și irevocabile, deci oarbe, pentru oricine, în spiritul „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”.
2. Fie Dumnezeu nu are dreaptă socotință pentru că își ignoră propria esență și contrazice implicit scopul Genezei: unitatea lui cu creatura.

ii.) Fie nu este în stare să creeze creatura în mod perfect din început, deci nu are o Idee absolută cu privire la ea și, atunci, creația divină e un fel de „trial and error” — un fel de „evoluție” ameliorativă prin eșecuri... veșnice. Ceea ce e o contradicție în termeni (nedogmatizabilă).
iii.) Este pur și simplu rău, pervers, deci îi lipsește bunătatea și iubirea, pentru că Se simte bine în postura de păpușar care își regizează propriile scenarii libertine în care oițele sunt măcelărite, torturate fizic și psihic pe parcursul vieții temporar, apoi, în veșnicie, etern. Atunci Îi lipsește definiția ca Identitate a Identității cu Diferența — deci nu mai poate fi numit ca Treime, ca Tată, ca Fiu, ca Duh Sfânt. Îi lipsește, de altfel, în acest caz, însăși sfințenia.
iv.) Nu poate să o salveze pentru că există o altă lege, mai presus de Dumnezeu însuși. Deci, Dumnezeu nu e Dumnezeu.


(b.) Nu este omniscient și nu cunoaște viitoarea cădere. Deci, nu e Dumnezeu.



B. Dumnezeu este Dumnezeu, dar:

(a.) (Consecință) Unele creaturi sunt făcute ca să fie cu El, altele, nu. Aceasta pentru că:

i.) Așa „bine”voiește El. De fapt, nu putem indica aici decât purul arbitrariu. Dar știm că arbitrarietatea contravine Esenței divine și nici nu putem construi aici o antinomie dogmatică din această cauză.
ii.) Unele creaturi aleg să nu se mântuiască prin liberul lor arbitru. Dar, atunci:

1. Există o limită a omnipotenței divine — ceea ce contravine definiției Sale.
2. În Eschaton Totalitatea va trebui să coaguleze două stări absolut incompatibile, contradictorii, fără a le putea dogmatiza din cauza remanenței naturale a conceptelor ce intră în joc: o Eternitate de fericire cu o Eternitate de chinuri. Dar aceasta în situația în care Eternitatea nu e decât Una și în care sciziunea dintre planuri este univocă și nimic din cei damnați nu poate intra în Împărăție.


(b.) (Alternativă) Toate creaturile sunt făcute să fie mântuite, să se unească lui Dumnezeu, dar, simultan, fără ca în Împărăție să intre păcatul sau consecințele sale („Nimic întinat nu va intra în ea” [Împărăția Cerurilor], cf. Apoc. 21:27, 22:3, 22:14-15). Dar aici, pe de o parte, va fi judecată aspră, iar pe de alta, paradoxal, mântuire universală. Apoi, Dumnezeu, pe de o parte, va accepta liberul arbitru al fiecăruia; pe de alta, va reuși, totuși, să mântuiască într-un fel tainic până și pe cei care pur și simplu refuză asta: adică refuzul lor la adresa lui Dumnezeu va trebui să însemne, paradoxal, unitatea lor cu El, fără ca voința lor să fie încălcată și fără ca Dumnezeu să primească în comuniune răul. Pentru cei care au dreaptă socotință se vede cu ochiul liber că abia aici, la această alternativă, putem să concepem condițiile vreunui enunț de tip dogmatic (sau ale mai multora).

Acum, vă las pe voi să comparați spusele convivului nostru de mai sus cu doctrina creștină autentică, dar și cu toate consecințele ce rezultă din asemenea considerații hazardate privitoare la mântuire: unde este erezia? Unde este arbitrariul și blasfemia? Cât de clară e doctrina creștină, cât de complicată și cât de limpede putem spune noi că înțelegem ce ni s-a revelat când prin simpla angajare în astfel de judecăți cădem în asemenea cumplite aporii?

Eu de acum înainte cred că nu voi mai spune, ca răspuns la idei precum cele pe care le-am putut citi, decât no comment.

Doar încă o idee. Am mai spus-o: dacă ortodoxia devine o sectă, așa cum îi trasează calea oameni precum Brancianinov și alții, ea și-a pierdut Duhul. Atunci să nu ne mirăm că o vedem tot mai atacată, că ateismul este în creștere și că religiozitatea e privită cu tot mai multă suspiciune de laici. Să nu ne mai mirăm dacă apar contestatari tot mai violenți, mai nerușinați, mai lipsiți de rațiune, mai înverșunați și mai tembeli ai adevăratei credințe. Adevărat vă spun că avem ateii pe care-i merităm.

Last edited by HoratiuM; 16.05.2011 at 23:33:32.
Reply With Quote