View Single Post
  #15  
Vechi 21.07.2007, 09:21:32
romandragut romandragut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.02.2007
Mesaje: 338
Implicit

cultura si incultura. este destul de dificil sa definesti termenul de cultura. ne gandim la bagajul de informatii sau ne gandim la elementele caracteristice prin care un un grup de oameni rationeaza.

fiecare popor are propria cultura. mai mult decat atat fiecare natia are un numar de subculturi. in riomania putem discuta despre subcultura rroma, subcultura maghiara, subcultura moldovenilor, subcultura lipovenilor, subcultura taranilor samd.

daca ne referim la bagajul de cunostinte care tin de arta, stiinte tehnice sau socio-umane,
limbi straine s.a. atunci putem spune ca anumite subculturi (in parte din cauza accesului dificil la educatie) sunt inculte.

acum rolul bisericii in trecut a fost unul de educare. preotul era si dascalul. pe de alta parte, biserica in general, s-a opus deschiderilor stiintifice sau artistice prea largi.

un exemplu il reprezinta renasterea, umanismul si reforma. ani mai tarziu odata cu secularizarea. aceste fenomene au aparut sub forma de liberare de sub o forma de autocratie.

in zilele noastre cunostintele religioase si despre religie sunt foarte importante. si aceste cunostinte contribuie la cultura nioastra generala. cu atat mai mult religia unui popor este fundamentela in trasarea profilului cultural.

arta religioasa a reprezentat secolele la randul centrul preocuparilor artistice in europa. ma refer atat la catalocism cat si in statele ortodoxe. in estul europei aceasta amprenta religioasa ca si exponent al culturii nationale este chiar mai puternica. daca un turist strain intreaba ce este e vizitat in romania consider ca multi vor raspunde manastirile.

la polul opus se afla unele aforisme ("cu cat stii mai mult cu atat esti mai prost", "crede si nu cerceta") care in esente sunt indrumari la non-educatie, la non-cultura.

sunt oameni deosebit de credinciosi care injura si sfarteca in islam, iudaism sau budism (doar un exemplu) insa nu cunoasc in fond paradismele acestor credinte si nici macar nu vor sa cunoasca.

am intalnit, chiar aici pe forum colegi care se considerau superiori doar pentru ca sunt crestini practicanti, altii fiind "mai ortodocsi decat teoctist", insa cu mari dificultati in intelegerea unor cuvinte simple si evident mari goluri in vocabular.

credinta nu mai indeamna la abstinenta de cultura. insa sunt anumite grupuri si persoane, cu un anumit grad de fanatism si extremism care considera cunoasterea primejdioasa. ca si purtatoare a traditiei "baba" (femeia in varsta cu batic ce este prezenta duminica de duminica la liturghie) este un fel de emblema pentru ceea ce numim incultura; insa chiar daca reprezinta o categorie sociala importanta practicanta, nu este cea definitorie. sunt persoane literate, chiar cu studii superioare care impartasesc credinta ortodoxa.



Reply With Quote