View Single Post
Vechi 19.05.2011, 12:39:46
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Ei, dar care ar fi rolul statului? Să încaseze taxe și impozite, nu? Rolul statului nu e să aibă grijă de învățământ, nu e să aibă grijă de drumuri, nu e să...
N-am prea inteles ce-ai zis aici, dar in opinia mea statul trebuie sa se limiteze la urmatoarele: armata, justitie, sanatate, educatie, infrastructura, reglementare in economie, protectie sociala. Cu cat are mai putine atributiuni, cu atat se poate concentra mai bine pe cele care-i raman. Biserica nu are de ce sa fie unul din domeniile de preocupare. Nici un credincios responsabil nu cred ca isi doreste sa aiba o biserica altfel decat independenta. O biserica legata fedeles de conducta cu bani a statului nu e independenta.

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Care este legătura dintre prefectură și scula aceea de împuns?
Daca ai fi citit intr-adevar tot mesajul meu, ori daca ai fi ales sa nu raspunzi scotand propozitii din context, ai fi inteles ce-am vrut sa spun. In timpul comunismului BOR a functionat de facto ca o biserica de stat. A devenit o rotita in masinarie. Douazeci de ani mai tarziu, la fel ca multe alte institutii, biserica inca are legaturi vizibile cu trecutul, cu statul fata de care se da independenta, dar pe al carui ajutor financiar mizeaza in fiecare luna. Biserica nu s-a reformat, nu s-a "privatizat", nu a devenit cu adevarat libera.

Dezgustul multor oameni fata de stat si organele acestuia provine si din faptul ca multi bugetari sunt la fel de nereformati, sunt ineficienti, sunt neperformanti la locul de munca. Sa ne aducem aminte de fetele acre de la ghisee, de cozile interminabile la impozite.

Si preotii sunt tot bugetari, iar cat timp o mare parte din salariul lor va veni din buzunarul contribuabilului, via Ministerul de Finante, preotii nu vor simti imboldul de a face performanta. Lipsita de banii siguri de la stat, Biserica poate lua la bani marunti parohiile, simtind nevoia sa controleze mai des activitatea clerului si sa fie mai atenta cand cheltuieste din fondurile proprii.

Vrei sa zici ca asta ar fi un lucru rau?

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.