1. Mai intai ar trebui sa definim ce este sfintenia, pentru ca exista multe interpretari.
Si sfintenia este una vazuta de oameni si alta vazuta de Dumnezeu. Noua nis epare ca unul sau altul pe pamant este sfant (adeseori chiar automat), dar oare si Dumnezeu vede la fel? Poate ca El are alte criterii? Nu stiu.
2. Dumnezeu nu ne vrea sfinti, ci pur si simplu oameni, dar buni. Nicaieri nu a spus sa devenim sfinti. Nu stiu, eu nu vad mantuirea ca sfintenie.
3. Sfintii au puteri suplimentare de la Dumnezeu. Mi-a spus asta si un preot batran si mi-a spus ca noi nu putem face ceea ce faceau unii oameni acum 2000 ani. Sfintii au mai intai puterea de a rezista trupeste si sufleteste la multe.
Citind viata unor imi dau seama despre aceste puteri. Erau schinguiti, omorati si Dumnezeu ii readucea la viata. Ori El nu face asta decat cu cei putini la care vrea. Aceia primeau semne cu ceea ce aveau de facut, ce avea sa li se intample. Aveau cum se spune viziuni divine.
In concluzie: da, sfintii sunt supraoameni. Noua ne-a cerut Iisus Hristos sa fim mai buni, sa ne iubim unii pe altii si atat. Asta trebuie sa ne straduim si nu sa cadem in extreme si mandrii : "eu ma fac sfant".
Si parca...sfintii se fac dupa ce au trecut la Domnul si nu aici pe pamant.
Nimeni nu este si nu va fi sfant decat cu voia lui Dumnezeu.