Citat:
Īn prealabil postat de sophia
Sunt intr-o perioada de framantari si dureri.
Pentru mine credinta inseamna nu numai sa mergi la biserica, sa te rogi si sa citesti carti religioase, ci sa faci ceva pentru aproapele tau, sa-l iubesti si sa-l ajuti asa cum a facut si a vrut El.
Iisus a ajutat oamenii, chiar daca a fost criticat si s-a impotrivit unor norme civice si traditii din vremea aceea si chiar a iesit din religia sa intiala (iudaica).
El a adus ceva nou, o lege noua, o credinta noua.
Azi te duci la biserica sa cauti ajutor si sa ajuti la randul tau pe cine are nevoie si incep problemele: nu-i timp, nu-i cazul, nu-s bani, nu e conform cu nu stiu care ierarhie sau norma sau mai stiu eu, e ecumenic, e sau nu e.
Si cum se impaca totusi?
Te duci la biserica, te rogi, esti preot, sau citet, sau ma stiu eu in biserica, sau simplu credincios si vezi unul plangand langa tine si nu te doare.
Si altii care fac ceva cu adevarat pentru oameni, dar nu stiu calea bisericii si dogmele, sunt rai crestini?
Eu nu mai stiu. Ce vrem noi de fapt cu credinta? Care este scopul final?
|
Credinta este sa CRED cu tarie fiecare cuvintel din Crezul Ortodox.
Dupa ce am marturisit credinta noastra trebuie s-o dovedim prin faptele credintei. Care sunt faptele credintei? Fapte ale credintei sunt toate faptele ce le facem: lucruri marunte sau lucruri mari, nu conteaza, dar toate cate le facem sa le facem pentru Dumnezeu, spre slava lui Dumnezeu.
"Ori de mancati, ori de beti, ori altceva de faceti, toate spre slava lui Dumnezeu sa le faceti" ( Corinteni)
Sf Ioan Gura de Aur mai zice:"De ne rugam, de postim, de invinovatim, de iertam, de laudam, de mustram, de venim acasa, de plecam, de vindem sau cumparam, de tacem sau de vorbim TAOTE spre slava lui Dumnezeu sa le facem"
"Asadar, nu numai prin cuvinte ci si prin fapte sa-L slavim pe Dumnezeu necontenit, impreuna cu Hristos Dumnezeul nostru, ca Lui se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin"
Prin urmare, nu trebuie sa ne necajim ca nu putem face lucruri marete pentru aproapele. Dumnezeu ne cunoaste neputinta... O rugaciune, un gand bun, o vorba de mangaiere spuse cu dragoste si spre slava lui Dumnezeu, sunt de mare folos pentru aproapele, iar noi, mare slava dobandim de la Domnul si in viata aceasta si cea de dincolo.