View Single Post
Vechi 21.05.2011, 21:51:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cred_cu_adevarat Vezi mesajul
Am facut azi o fapta ciudata. Dupa aceea au urmat frica, indoiala ca nu a fost o fapta buna, ca a fost o exagerare, ca mi s-ar fi parut ca...., ca vor fi consecinte urate etc. Gandurile astea sunt oare gandurile care vin in urma pacatului - la inceput diavolul te incurajeaza sa faci un lucru, sa crezi ca e un lucru bun si apoi, dupa ce l-ai facut iti arata greseala ta sa intrii in deznadejde.

Ma tot gandesc ca oricat ma straduiesc eu sa ma incurajez si sa stabilesc cumva in mintea mea ca nu a fost pacat, daca exista gandurile astea, e indubitabil ca a fost pacat.

Voi ce credeti - daca fapta e urmata de ganduri de genul acesta, implicit si indubitabil e pacat?

As dori sa stiu pentru a discerne mai bine raul de bine.
Nimeni nu își este sieși bun judecător. Nici chiar dacă ar fi judecător de meserie, ori preot. Doctorii înțelepți se duc la alți doctori dacă sunt bolnavi, nu se tratează singuri, că știu că nu e bine. Deci, sfatul de a vorbi cu duhovnicul dv, sau, dacă nu aveți duhovnic, preotului de la parohie este foarte bun. Chiar zilele trecute am fost la preotul meu ca să îi cer o clarificare asupra unui dubium moral. Altădată, când era o situație urgentă, i-am telefonat preotului meu, dar nu l-am găsit. Am sunat atunci un preot care mă văzuse o singură dată în viață și mi-a dat un sfat foarte bun, pe loc, la telefon.

Un lucru e clar: un păcat, pentru a fi păcat grav, implică pe lângă o materie gravă (încălcarea unui comandament al lui Cristos sau al Bisericii) și intenție deplină și cunoaștere deliberată. Deci, dacă intenția dv a fost bună, Dumnezeu, care cunoaște inimile, va ține cont de lucrul acesta.

Dacă, așa cum intuiesc, e vorba de o "ispită de dreapta", atunci înseamnă că înșelătorul oamenilor deja cunoaște că ați ajuns la o treaptă un pic mai sus pe urcușul spiritual, fiindcă nu îi încearcă cu acest soi de ispite decât pe aceia. Celor care nu merg la biserică decât din an în paști, le trimite numai sugestiile ispitelor de stânga. Pentrru fiecare are melodia potrivită, cu care încearcă să ne aburească !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote