Cătălin,
Îți voi răspunde în mai multe mesaje deoarece odată mi-a crăpat browserul după ce am scris jumate de oră...
Citat:
În prealabil postat de catalin2
Uite ca aproape am ajuns sa avem si puncte aproape comune de vedere. Ceea ce noi nu intelegem sau ni se pare contradictoriu nu este pentru ca au gresit sfintii sau Biserica, ci pentru ca noi am rationat gresit din cauza mai putinelor informatii.
In mesajul precedent am scris ceva gresit din graba. Mantuirea obiectiva e data tuturor ca posibilitate. Mantuirea individuala, se numeste subiectiva.
In aceste doua cazuri practica Bisericii e aceeasi cu teoria. Bebelusii nebotezati nu beneficiaza de aceeasi slujba ca cei botezati si nu pot fi dati la Liturghie. La fel si cei ce nu sunt ortodocsi.
|
Eu nu caut polemici gratuite cu nimeni, ci doar vreau să înțeleg mai bine religia ortodoxă. De asta activez încă pe forum. Ne vom cotrazice în continuare, dar nu trebuie s-o iei în nume de rău. Fără să păcătuim, doar de dragul de a cunoaște Adevărul mai îndeaproape.
Este limpede că oamenii nebotezați nu pot să ajungă în Împărăția Lui Dumnezeu. Hristos Însuși îi subliniază asta lui Nicodim și nu lasă loc de dubiu. E clar: posibilitatea acelora de a deveni fii ai Lui Dumnezeu, posibilitatea de îndumnezeire, de asemănare infinită cu Hristos este anulată. Fără Botez nu se pot primi nici celelalte Taine, deci nici viața veșnică cea adevărată în comuniune cu Hristos și cu Biserica. De aceea nu au parte de slujbele care sînt pentru cei din Biserică.
Dar oare și mîntuirea le este interzisă? Asta e problema. Tu susții că da, argumentînd cu citate din cîțiva părinți, eu gîndesc logic că asta ar fi o negare a libertății individului, deci a chipului divin imprimat în fiecare individ. Dar să continuăm dialogul mai jos, ca să vedem unde ajungem pînă la urmă.