View Single Post
Vechi 22.05.2011, 18:12:02
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Grecia ziua a cincea

MĂNĂSTIREA SFINTULUI PATAPIE

Admiram de jos din localitatea Loutraki aceasta manastire situata sus in muntele GERAEIA,la o altitudine de 700 metri, si la 14 km de LOUTRAKI.
Urcam admirind peisajul minunat care ni se inftiseaza ochilor,iar cind ajungem sus admiram un apus de soare minunat si cele doua mari legate de canalul Corint.Apoi urcam 200 trepte pina la manastire unde tocmai era ora veceriniei.Ne intimpina o calugarita romanca,bucuroasa sa intilneasca romani la care si prezinta manastirea.Intram pe o poarta care depaseste camerele de cazare de care avem parte dupa terminarea vecerniei ,de unde ni se ofera un peisaj mirific ca si din curtea manastirii care are si banci pe marginea unui gard din fier ,de protectie .Sintem aproape DE VIRFUL MUNTELUI …ADMIRAM IN CURTEA MANASTIRII UN COPAC MINUNAT CARE DOMINA CURTEA,DAR SI CELE DOUA ROBINETE ,UNUL CU APA DE IZVOR SI ALTUL PRIN CARE CURGE AGHIASMA.La o astfel de inaltime se afla la indemina acest izvor minunat cu apa foarte buna de baut.!In stinga curtii linga manastirea care nu este mare se afla niste trepte care urca spre pestera unde se afla moastele intregi ale Sfintului PATAPIE ,originar din TEBA Egyptului,CARE A TRAIT IN SECOLUL 4 SPRE 5 SI ESTE PRAZNUIT PE 8 DECEMBRIE.Ne inchinam cu evlavie la moastele acestui sfint Egiptean care a venit la Constntinopol pentru a scapa de slava lumeasca,dar si aici face foare multe minuni ,fiind un Sfint care numai cu crucea ii izgonea pe demoni.Linga biserica sapata in stinca unde se afla racla cu moastele Sf.Patapie ,in dreapta cum intram am vazut pestera mica in care s-a nevoit Sfintul Patapie si unde au fost gasite moastele sale in anul 1904, care raspindeau un miros placutMoastele au fost aduse aici de la Contantinopo si depuse in pestera in care s-a nevoit Sfintul,pentru a le feri de invazia otomana .
Dupa terminarea vecerniei sintem poftiti la repartizare in camere ,apoi la masa in doua ture ,fapt ce nu s-a mai intimplat alte dati decit pentru calugari ,dar acum au fost si mirenii invitati in tura a doua .Aci s-a incercat cred eu o deturnare de la traseul prestabilit care viza manastirea SF.EFREM CEL NOU de la ATICA ,nu departe de Atena.Nu ni s-a spus direct de catre staretul manastirii care a ramas dupa luarea mesei ca sa ridice aceasta problema si sa vada…. sa testeze reactiile mirenilor.A exprimat mai multe nemultumiri ,cele mai multe nejustificate ,fapt ca m-a determinat sa nu mai situez pe monahi mai sus decit pe mireni caci si ei au ispite destule la care nu le pot face fata desi traiesc mai aproape de Dumnezeu decit noi mirenii care ne imprastiem in treburile multiple ce le avem de rezolvat in asta lume !!Desigur ca eu am intervenit ca nu pot renunta la acest mare sfint pentru ca LUI, SF.EFREM CEL NOU IN DATORAM PLECAREA MEA IN ACEST PELERINAJ IN GRECIA !!.Nu ni s-a spus direct decit ca avem de ales ,zicea el intre a vizita manastirea SF.EFREM CEL NOU sau biserica Sf.Nicolae Planas din Atena.Am constatat ca dupa ce am vizitat manastirea de pe colina neprihanitilor a SF.EFREM am ajuns la Atena ,unde dupa cazare ne-am deplasat cu organizatoarea ,cine a vrut ,cu mijloacele din subteran,adica cu metroul , 5 statii pina la aceasta biserica.Asa am dedus ca aceasta alternativa a prezentat doar o momeala pentru un obictiv nespecificat la care sa se meraga in loc de ATICA!...CACI CE NEVOIE ERA SA SE MAI ALEAGA ALTERNATIVA intre un obiectiv CARE S-A PUTUT VIZITA FARA PROBLEME IN Atena ,TIMP FIIND DESTUL.!!! Si ATICA??!!..DAR UNDE SFINTENIA ESTE MAI MARE SI ISPITELE S-AU DOVEDIT A FI PE MASURA ,ELE DOVEDINDU-NE NIMIC ALTCEVA DECIT PROPRIILE NOASTRE SALBICIUNI ,MONAHI SAU NEMONAHI fiind …caci daca nu ar fi asa nu as fi avut parte de o insomnie din cauza punerii la suflet a celor intimplate….dar asa este viata cu ispite si ferice de cei care le pot face fata…din pacate eu mai am mult de lucrat la acest capitol!!
Dupa luarea mesei am intrat la pangar ,apoi am mai admirat din curtea manastirii frumosul peisaj nocturn ,LOUTRAKI noaptea vazut de sus …minunt…clopotele apareau si ele inconjurate de nimbul de lumina al unui apus de soare minunat.Apoi am plecat la culcare dupa ce m-am asigurat de la organizatoarea care era si ghida ca se va respecta programul si asa ca voi ajunge sa ma inchin la SF.EFREM CEL NOU ,acesta fiind o dorinta a mea inca din tara,eu evitind sa ma inscriu in pelerinaje cu firmele care ocoleau aceasta manastire.Dar am fost tulburata de aceasta atitudine pentru ca ea care apartinea unui monah si staret de manastire.La acea ora nu ni s-a mai permis sa se slujeasca la racla SF.Patapie PARACLISUL SFINTULUI pe care l-am gasit in limba romana la pangarul manastirii ..asa ca aceasta problema a ramas pentru a doua zi dimineata si va spun ca a fost minunat sa-i aud pe monahi care ocupau juma de autocar cintind paraclisul .Am renuntat la masa de dimineata ca sa nu pierd acest unic moment din viata mea ,dar Sfintul a fost bun ca am mai prins lume la masa ,chiar daca era pe terminate asa incit am luat si eu ceva la repezeala …..a fost suficient .

ZIUA A CINCEA

La ora 5 dimineata ne-am sculat pentru a participa la utrenie ,dar preot nu era ,manastirea din pacate nu are un preot al ei ci mai tirziu a venit acolo un preot batrin.Dupa terminarea rugaciunilor citite in limba greaca ..pentru mine era un mare handicap neintelegerea acelor rugaciuni m-am in chinat in manastire la o icoana frumoasa a MAICII DOMNULUIM,facatoare de minuni,care avea foarte multe tablite atirnate acolo de credinciosi cu diferite parti ale corpului bolnave ,astfel de tablite fiind si in pestera Sf.Patapie de unde am luat si eu si le-am pus dupa ce m-am rugat ,la racla Sfintului .Am dat pomelnic acolo si am primit toata lumea si vata inmuiata in uleiul de la candela sfintului PATAPIE. …de altfel manastirea este inchinata MAICII DOMNULUI ,apoi m-am inchinat la icoana si moastele SF.IPOMOI ,,adica Rabdare,la capul sfinteiRABDARE ,care a fost mama imparatului Constantin Paleologul,cit si la moastele SF.NIKON aflate aici in manastire ,partiale..Manastirea acesta mica si cocheta dateaza din anul 1952..Apoi am intrat in pestera si am participat la citirea paraclisului Sf.Patapie de catre monahi ,am mai admirat superbul peisaj de acolo de sus ,Loutraki ziua cu cele doua mari Egee si Ionica cu canalul Corint care le leaga ,apoi am coborit treptele spre autocar cu bagajele luate doar pentru o noapte si o zi in alte plase mai mici..Am intilnit urcind un grup de pelerini din Bucuresti …dar faptul ca noi am avut si cazarea acolo a fost minunat.! Fiindca noi am avut in acest fel ocazia sa ne bucuram de admirarea superbului peisaj seara ,noaptea si dimineata.Am plecat de la acesta minunata manastire cu impresii de neuitat amintidu-mi si de sfintii ceilalti la care m-am inchinat in Egipt cu mai putin de un an in urma…..magnetismul sfintilor din Egypt raminind pentru mine o enigma!
Coborim de pe munte si ne oprim la o manastire situata mai jos si pe care am admirat-o de acolo de sus ,ea fiind izolata in peisajul montan si marin ,anume
Reply With Quote