Manastirea sf.ioan botezatorul si man .sf.efrem cel nou
MANASTIREA SFINTUL IOAN BOTEZATORUL
Este o manastire tot de maici,in care intram pe sub clopotnita strajuita de doi frumosi chiparosi,intr-o curte cu un parc frumos in stinga noastra si doua robinete cu apa de izvor …lasam in dreapa noastra pangarul in care intram doar cind iesim.De aici tot asa un peisaj frumos admiram,doar ca marea ne apare mai aproape,dar tot de sus o vedem.Manastirea are inca un corp in spate la care ajung pe o aleee si admir in stiga un parc foarte frumos cu lamii multi si rodii rosii…acesta manastire era inchisa ,asa incit am revenit la manastirea prima cea mai importanta unde a intrat toata lumea aici fiind si moastele sfintilor vindecatori CHIR si IOAN,la racla carora ne-am inchinat ,apoi monahii au cintat ,eu m-am inchinat si la icoana facatoare de minuni a nasterii SF.IOAN BOTAZATORUL si la icoana foarte veche a MAICII DOMNULUI ,aflata in aceasta manastire.Plecam mai departe spre ATENA ,unde vom avea la hotelul Epidavros cazare pentru doua nopti cu masa asigurata in cele doua dimineti cit am stat acolo.
ZIUA A SASEA
ATICA,MANASTIREA SFINTULUI EFREM CEL NOU
Ajungem in timp util pe colina Neprihanitilor ,la manastirea unde doream inca de acasa atit de mult sa ajung sa ma inchin la moastele acestui mare sfint care face foarte multe minuni ,vindecari numeroase la aceia care se roaga cu credinta.Situata in regiunea ATICA ,in localitatea NEA MACKRI,este o manastire foarte vizitaa de pelerini si are hramul Bunavestire.Este una din cele mai vechi manastiri situata pe muntele Amomon,care a fost distrusa de turci in anul 1424 ,cind toti monahii au fost omoriti ,doar sfintul EFREM nu caci se afla in pestera din apropiere unde se ruga.La manastirea ruinata a ajuns in anul 1945 maica Macaria ,care s-a rugat Domnului ca sa ii descopere macar unul din calugarii martirizati din aceasta manastire.Dupa indelungate rugaciuni i s-a descoperit sa sape intr-un anumit loc ,unde a fost descoperite moastele sfintului frumos mirositoare care au fost puse in manastire.Sfintul s-a aratat si unei femei din manastire si i-a spus ca s-a nascut pe 14 septembrie si a suferit martiriul tot in 14 septembrie..si a cerut sa i se faca un paraclis la cotitura drumului unde obisnuia sa se odihneasca.
Pina sa intram pe poarta in curtea manastirii intilnim citeva gherete de unde am cumparat sticlute din plastic pentru a pune aghiasma si ulei din candela care se afla in paraclisul din curtea manastirii.Cum eu mi-am adus de acasa sticla de un litru am luat aghiasma de la robinetul aflat in curtea manastirii,iar in sticluta alba, ulei,apoi am cumparat luminari le-am aprins rugindu-ma pentru cei de acasa ,am dat pomelnic in limba greaca tot acolo .Admirind aceasta manastire zidita din piatra ,m-am inchinat si in paraclisul de la intrare …tot in curte am vazut o parte din copacul unde a fost martirizat SINTUL EFREM ,ingrasit cu zid.Am intrat in biserica mare a manastiriiunde era semintuneric ,am vazut pestera in care se nevoia sfintul si care i-a fost si mormin, in partea stiga a intrarii,tot acolo era pe perete o icoana mare a SF.EFREM care avea multe tablite atirnate de cei care i s-au rugat pentru izbavirea de boala.Am observat ca atit aceasta icoana ,cit si aceea argintata aflata deasupra raceli cu moastele Sale ,in dreapa bisericii erau inlacrimate la ochiul sting.Monahii si preotii dupa inchinare la moastele sfintului au citit acatistul SF.EFREM in gennchi ,eu intirziind un pic pina m-am inchinat si la iconostas si am filmat.Apoi am iasit in cutra manastirii si la pangar am cumparat repede icoana SF.Efrem cit si o anume tablita pe care m-am grabit sa merg sa o atirn dupa rugaciune la icoana din stinga intrarii in biserica,apoi am citit si eu in liniste ,pina restul isi faceau cumparaturile acatistul sfintului EFREM in semn de multumire pentru ca mi-a akutat sa ajung la moastele Lui sa ma inchin cit si la ceilalti sfinti din Grecia ,situatia de acasa in mos natural nu mi-ar fi permis sa ajung in Grecia ,dar stiam ca in urmatorul an ,adica in 20111 nu as mai putea pleca din variate motive!!Ii ramin profund indatorata acestui mare sfint martir al Greciei pentru bunatatea de a-mi fi ascultat rugaciunea si a ma ajuta in mod minunat sa merg in acest pelerinaj.Desigur ca am avut motive intemeiate sa ma rog pentru cei bolnavi in mod serios din familia mea.Plecam in graba pentru ca manastirea are un program de a fi inchisa intre orele 14-17..din pacte acesta fiind singurul motiv care ne-a grabit ,caci Atena era nu depatre si timpul ar fi permis o intirziere de juma de ora daca nu ar fi fost de asa natura programul manastirii.Am remarcat in timpul citirii acatistului de catre mine la racla sfintului o familie cu doi tinrei ,fata si baiat ,si o femeie intre doua virste care a venit foarte tulburata la racla Sfintului s-a inchinat si a cerut blgoslovenie..evloghite …repeta ea de mai multe ori evident impresionata….iata dar ca Sfintul EFREM face frecvebt minuni ,ajuta credinciosii atit greci cit si din alte tari,se arata unor credinciosi sau credincioase,veti vedea in cartile cu minunile SF.EFREM .Ziua de praznuire este pe 5 mai ,cind a adormit dupa chinuri groaznice la care a fost supus de turci pentru a trece la credinta musulmana ,chiar in curtea bisericii.A fost legat cu capul in jos de un dud aflat in curtea manastirii,,pironit cu cuie ,strapuns cu cuie in corpul sau ,apoiin pintece i s-a infipt un lemn aprins care i-a ars abdomenul…dar el nu s-a tulburat,a ramas calm si luminos rugindu-se pentru acei care il chinuiau in mod atit de barbar!!Patimirea sa a fost in anul 1425,moastele fiind descoperite pe 3 ianuarie 1950 ,dupa 500 ani de la martiriuul sau., care a inceput pe 14 septembrie 1424 in ziua cind implinea 42 ani.Nu ne uita nici pe noi pacatosii Sfinte mare mucenice EFREM !
ATENA
|