Date fiind diferențele evidente dintre cele două genealogii, s-a pus încă din vechime problema concilierii lor. Au fost propuse două soluții:
1. Matei ar da genealogia dreptului Iosif, în timp ce Luca pe a Sfintei Fecioare. Acest sistem nu numai că rezolvă dificultatea, ci o suprimă. Căci, după această interpretare, nu mai e vorba de genealogia aceluiași personaj, ci de genealogia a două personaje diferite. Iosif ar fi coborât din David prin Solomon, iar Sfânta Fecioară ar fi coborât tot din David, prin alt fiu al său, Natan. În sprijinul acestei interpretări se aduc ca temeiuri: a) că Lc 3, 23 ar trebui tradus astfel: „Iisus...fiind, precum se socotea, fiul lui Iosif, (era de fapt) al lui Eli, al lui Matat...“; și b) că Eli, de la Eliachim, este echivalent ca sens cu Ioachim (cele două nume cuprinzând fiecare o prescurtare a unui nume al lui Dumnezeu, Elohim și, respectiv, Iahve). Această explicație a fost îmbrățișată, de pildă, de Gala Galaction, care, în Biblia tradusă de el, redă astfel textul din Lc 3, 23: „...Iisus... fiind – după cum se credea – fiul lui Iosif, în faptă însă al lui Eli...“. Dar: a) exegeza (și traducerea) textului din Lc 3, 23 este forțată, acel „era de fapt“ („în faptă însă“ al lui Galaction) constituind un adaos care nu există în textul original; și b) această explicație nu are temei în vechea tradiție a Bisericii.
2. Ambele genealogii sunt ale dreptului Iosif, dar Matei dă strămoșii naturali, iar Luca pe cei legali. Această explicație apare mai întâi la Iuliu Africanul, un scriitor creștin de la începutul sec. III, anume într-o scrisoare a sa către Aristide (păstrată la Eusebiu al Cezareii, Istoria bisericească, cartea întâia, VII, 2-16, în Idem, Scrieri, partea întâia, trad. de Pr. prof. T. Bodogae, PSB, 13, București, 1987, p. 48-51). Iuliu Africanul zice că are aceste informații de la rudele Domnului, adică de la urmașii așa-numiților „frați“ ai lui Iisus (ibid., 11, p. 49). Iar Eusebiu zice despre Iuliu Africanul că „a fost istoric și încă nu un om oarecare“ (ibid., cartea întâia, VI, 2, p. 45). După această interpretare, care a fost adoptată de Sfântul Ambrozie, de Sfântul Grigorie de Nazianz și de alți vechi comentatori, Matan (descendent al lui Solomon) a avut un fiu, pe Iacov. După moartea sa, soția sa Esta s-a căsătorit cu Matat (descendent al lui Natan), având un fiu, pe Eli. Iacov și Eli erau, deci, frați după mamă. Eli murind fără copii, fratele său Iacov, în virtutea legii leviratului (Deut 25, 5-6), a luat-o pe soția lui Eli și din această căsătorie s-a născut dreptul Iosif. Iosif era,
deci, fiul natural al lui Iacov (coborâtor din Solomon) și fiul legal al lui Eli (coborâtor din Natan). Pe lângă aceasta, încă în două cazuri trebuie acceptată intervenția legii leviratului, pentru a explica dubla deviere a liniei genealogice.
Astfel, contradicția dintre cele două genealogii este numai „părută“, ca să folosim expresia lui Eusebiu (ibid., cartea a șasea, XXXI, 3, p. 253). Ele au, amândouă, o valoare istorică. Totodată însă, așa cum am arătat, ele au o mare valoare teologică, relevându-ne adevăruri fundamentale despre Mântuitorul născut în Betleem.
Last edited by Eugen7; 23.05.2011 at 08:41:21.
|