Citat:
În prealabil postat de Doriana
Catalin, avem cel putin vreo trei probleme mari:
1. Harul nu poate fi o energie. Citeste cu atentie:
"Căci în har sunteți mântuiți, prin credință, și aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu; "
"Și toți Îl încuviințau și se mirau de cuvintele harului care ieșeau din gura Lui și ziceau: Nu este, oare, Acesta fiul lui Iosif?"
"Această mântuire au căutat-o cu stăruință și au cercetat-o cu de-amănuntul proorocii, care au proorocit despre harul ce avea să vină la voi."
Unii ar defini harul ca un dar nemeritat. Eu prefer "manifesterea lui Hristos pe pamant." cu tot ce presupune ea.
|
Doriana, nu eu spun ca harul este o energie necreata, ci aceasta e invatatura Bisericii. Catolicii au o alta invatatura, ei spunand ca e o energie creata. Sfantul Grigorie Palama a explicat aceasta invatatura.
Dumnezeu lucreaza in creatie prin intermediul harului. De exemplu sfintele moaste au acele proprietati unice datorita prezentei harului in ele.
Da, harul este un dar, dar este un dar in Sfintele Taine pentru cei ce le primesc. Pentru ca harul exista peste toti, dar nu toti il pot primi.
Se numeste harul Duhului Sfant, de aceea nu se spune intotdeauna harul, ci se mai spun ein loc de har si Duhul Sfant. Am dat citatul din catehism.
Ti-am spus ca se vede, e o lumina pe care o pot emana si unii calugari imbunatatiti. Uite, de exemplu in icoane, aura aceea din jurul capului reprezinta harul.
Harul il primim prin Sfintele Taine (in general primim harul interior prin Botez, Mirungere si apoi prin Impartasanie), dar noi trebuie sa conlucram cu el, nu are niciun efect daca il primim si nu facem nimic, sau facem pacate mari.