Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Nu toate cultele crestine neortodoxe sunt eretice! Una este schisma si alta este erezia!
Ca ereticii nu se mantuie, asta o spune clar atat Sfanta Scriptura cat si Sfintii Parinti si dogma ortodoxa crestina.
|
In general sunt de acord cu ceea ce ai scris in tot mesajul, si eu am spus cam acelasi lucrur, dar nu ai inteles exact.
Nu am spus ca ereticii se mantuie, ci ca sunt mai presus decat paganii care se inchina la demoni. Poate in mod exceptional se mantuie si cativa din ei.
Schismatici sunt stilistii, restul au si deformari ale invataturi.
Samarinenii aveau problema ca se inchinau si la idoli. In schimb vezi ca femeii cannanence ii spune de caini, adica cei care se inchinau la idoli.
E adevarat, probabil mia usor se pocaieste un pagan.
Eu am facut diferenta intre ereticii care au initiat ereziile si cei care sunt la conducere si ereticii care sunt asa pentru ca asa s-au nascut. Nici paganii nici ereticii nu se pot mantui, decat in cazuri exceptionale. Dar ereticii formali, care nu au auzit de dogme nu pot fi mai jos decat paganii care se inchina la idoli, adica la demoni. In orice carte ortodoxa o sa gasesti ce am zis eu. E si logic, un ortodox care practica nu stiu ce tehnici oculte (adica lucreaza si cu ingerii cazuti dar el nu stie) nu e mai inaintat decat unul care crede in Filioque sau alte erori fara sa stie. Asta in cazul in care ambii sunt ortodocsi (adica raman in BO).