Citat:
În prealabil postat de ioan_strainul
***************+++ +++ +++ +++ *********************
Si crezi ca nu aici unde sunt eu In aceasta parohie din Spania se palteste pt un botez dupa cum urmeaza 150 Eur. botezul nasi platesc 100 Eur contributie si daca nu vin parinti celui botezat de buna voe cu 100 taxa bisericeasca o plateste tot nasi iar la urma pentru copii parintelui care au 12 --15 ani si cInta ca cantori se pretinde ceva si pentru ei asa ca se cauta nasi In buzunare si mai scot 50 de Euroi si la copii .
o cununie nu se face far de 350 Eur si sa nu crezi ca nu are destule evenimente si alte slujbe care nu le mai Insir ca sa nu las loc de interpretare ca nui treaba mea cine da socoteala cIt se Incaseaza si cIt se Inregistreaza undeva ???? nimeni .
Aici este biserica ca si o societate comerciala sau o asociatie familiala cu slujitor din familie si taxe dupa cum vede omul de pregatit .
|
Nu uitati domnule, ca si cheltuielile in Spania sunt la nivelul de acolo nu la cel din Romania.
de pilda la mine, aici in Grecia preotul anunta lunar ce au de plata si roaga enoriasii sa tina cont de asta la cutia milelor.
De pilda curentul a fost la luna: 1800 euro curentul, tameio adica taxa la stat 2800 euro, are de platit femeia de serviciu , ca e biserica maricica si adevarat ca e ingrijita, cantaretii, paracliserul si epitropul. Pentru toti avea de platit 3000 euro impozite si taxe: sanatate, pensie, impozit. Pe langa salariul lor.
Aici se obisnuiste sa se vina cu un cosulet printre oameni pentrua da la cutia milei cum zicem noi. Si ma uit de fiecare data in cosulet cand pun si am vazut ca erau multe monede de 50 centi. Intr-o duminica am numarat oamenii din biserica, a fost usor ca sunt scaune asezate frumos pe randuri si am vazut ca erau cam 150 oameni. Si am facut repede o socoteala: nu pun 50 centi, fac medie si pun 1 euro la 150 oameni sunt 150 euro. Aici liturghie se face duminica nu se face zilnic si la sarbatori. Deci sa zicem ca sunt 10 liturghii in luna. S-ar aduna 1500 euro. Daca sunt 10 liturghii, alteori mai putin , 4 duminici si cam cate sarbatori sunt intr-o luna. Inmormantari nu sunt in fiecare luna, nu mor atat de multi oameni la fel si boteze. Cert este ca nu strange pentru cheltuielile curente. Nu e de mirare ca preotul se ruga de enoriasi sa puna mai multi bani la biserica. Asta este, cel putin aici unde merg eu.
Cheltuielile se ridica la vreo 10.000 lunar iar venituri nu.