Imi pare rau iubitul meu frate AlinB...
Clerul baptist nu se regaseste pe lista celor care primesc salarii de la stat, ca si celelalte culte.
Scuza-ma iubitul meu frate, dar si eu vad ce fac preotii. Chiar eu ( si ca mine altii) am ajutat gratuit unul sa-si obtina niste acte PENTRU CASA PROPRIE, care numai CASUTA NU E! Si are o biserica superbogata!
Taxele bisericesti cerute credinciosilor, la fel ca si taxa de cult, se pot diferentia pe categorii: somer, pensionar, salariat...
Statul are metode sa taie salariile preotilor, dand o lege cu "autonomia financiara a institutiilor de cult" si le-a inchis robinetul. Iubitul meu frate, aici era vorba de salariile pe care le da STATUL, nu de cele care s-ar da daca ar fi pe cont propriu, nu asa am zis? Ce ai inteles?!
Sincer, decat sa mai dea statul bani, mai bine as lucra 2 sambete pe an, impreuna cu preotul, pe terenul bisericii...
Acele facilitati fiscale pot fi exceptarea de la plata impozitului pe salar, impozit redus pe profit, se pot da destule...
Preotul are timp, dar nu se implica suficient in viata parohiilor. Eu nu am vazut UN preot sa mearga acasa la oameni , dupa-masa dupa ce vin ei acasa de la lucru, si sa ii intrebe de sanatate (macar...). Daca ii chemi acasa "taxa" este 100 lei de preot pentru Sf. Maslu. Iar la inceputul anului umbla bietii trimisi ai preotului din casa in casa dupa bani...tocmai pentru ca nu este bine stabilita problema asta a platilor pe care le fac credinciosii . La mine la biserica trebuie sa dai bani la scaunul de spovedanie, sa iei un colac cu 6 lei de la firma patronului PDL care "alimenteaza" biserica, cand ma duc la preot acasa nu apuc sa vorbescca numai el se aude, se intelege rau cu ceilalti preoti din oras si protopopul si ierarhul nu au reusit niciodata sa-i faca sa se inteleaga bine, fiecare e cu preotii lui la Sf. Maslu... Sa mai spun? Te rog fierbinte la ASTEA sa-mi raspunzi.
Iubitul meu frate, eu nu te-am atacat nici macar cu un apropos...de ce nu doresti sa facem schimb de pareri, de ce ma ataci, ce forum e asta? In alt loc te-am intrebat de Sfanta Impartasanie la catolici si nu mi-ai spus...E cumva aici o inchizitie ortodoxa?
Daca spui altceva , esti luat de gat cu sfintii parinti sau cu nu stiu ce reguli bisericesti...
Eu sunt ORTODOX, cu bunici care au suferit pentru dreapta credinta din cauza minoritatilor. Te rog fi mai impaciuitor, de ce ai exprimari de genul: Cine nu e cu mine e impotriva mea? Daca am sesizat ceva gresit sau care poate fi imbunatatit, de ce imi dai in cap? Nu mai bine discutam cu DUH DE PACE? Am condamnat eu BOR ca institutie? Am avut ceva de spus despre anumite atitudini ale unor OAMENI de-ai ei. Am spus eu ca vreun cleric ar fi demonic? Toti suntem pacatosi si ei si noi, dar parca vad ca preotii sunt mai "oameni" decat noi... Iisus a spalat picioarele apostolilor, tocmai ca sa fie SLUJITORI, ori azi vad ca multi preoti vor doar sa fie slujiti. De ce o parte din ei au fugit de la tara la oras si acolo au cautat locuri si functii. Noile facultati de teologie imediat s-au umplut de "profesori". Se stie ca preoti cu har se gasesc mai degraba la tara decat la oras. La slujba de inmormantare cati lasa banii adunati la capataiul celui decedat banii vaduvei? Am vorbit doar pentru moralitate si normalitate. Ca de sfintenie...Pana la Sf. Porfirie de exemplu, mai e mult. Sa ma ierte Bunul Dumnezeu, nu am spus cu ura, dar ma doare sufletul...
|