Citat:
În prealabil postat de anna21
1. Pai pumnul acela tu l-ai dat.. cum adica "adsta e, toti primim pumni, se intampla"?
2. Aici eu nu comentez despre mantuirea in cadrul ortodoxiei. Ca si eu cred tot asa: ortodoxia este calea spre mantuire.
(Desi adevarata problema care se pune: suntem noi in cadrul ortodoxiei, sau am luat-o pe aratura prin atitudine plina de mandrie si lipsita de iubire? Suntem noi siguri ca ne mantuim chiar daca stim adevarul. Pai adevarul te ocoleste cand esti incrancenat.)
Dar totul se opreste aici. Eu nu cred ca este permis cuiva sa spuna despre altul "ala merge in iad". Mai ales cand il cunosti si nu vorbesti la modul general.
Judecata este a lui Dumnezeu, atat.
Copilul meu este singurul ortodox in clasa lui.
Crezi ca ar fi o "marturisire" faptul ca ar merge la scoala si ar spune colegilor "eu sunt pe calea spre mantuire, dar voi toti mergeti in iad?"
Crezi ca aceasta este marturisirea ortodoxa? Ti se pare o atitudine crestina, iubitoare? Sau ai crede mai degraba ca este un act izbucnit din frustrare?
Si nu in ultiumul rand.. ti se pare inteligent sa spui asa ceva necredinciosilor? A avut efect vreodata? Etc.
De aceea eu i-am interzis copilului sa vorbeasca cu altii despre ortodoxie.
La varsta lui trebuie doar sa taca si sa invete el de la altii, sa-si cunoasca lungul nasului.
Ca altfel vorbeste in desert, sau vorbeste sa-si acopere lui slava desarta!
(Pacat ca altii nu stiu asta).
NU oricine are voie sa vorbeasca despre Dumnezeu, sa intoarca pe altii la credinta etc..
In primul rand, o femeie ar trebui sa fie foarte retinuta in asa ceva.. Mai mult decat a vorbi familiei si prietenilor, e deja mult. In plus, chiar si pentru a invata proprii copii despre ortodoxie - si pentru aceasta se ia binecuvantare.
Tu ai fost pusa de cineva sa inveti pe altii ortodoxia?
Este o intrebare f serioasa.
Cu ce putere te apuci tu sa dai sfaturi si sa inveti (mai ales ca multi nici nu te intreaba)?
3. PS. Nu am inteles la ce suferinta te tot referi..
Eu nu am spus nimic de suferinta in mesajul la care-mi dai reply, in afara de cea cauzata de vederea "pocnirii" virtuale a lui Lilith (si altii) atunci cand ramai fara replici (cum au observat corect si altii).
Dar vad ca ai construit tot mesajul pe ideea suferintei.
|
Mesajul meu "construit pe ideea suferintei" este mesajul construit pe propriile trairi nu pe idei. Si a fost adresat in special lui Lilith pe care ai dat-o exemplu de suferinta: curaj sa creasca copil de pe bancile scolii. De care intr-un fel te-ai folosit tu in mesajul tau.
de invatat, ne invatam unii pe altii asa este normal si asa scrie si in Scriptura. Toti dau sfaturi aici doar tu le vezi doar pe ale mele. Clar ai o problema cu mine , e alegerea ta. Eu nu am o problema cu tine.
Eu am spus: ce sa-i faci, toti primim pumni in stomac. Poti sa ma contrazici? Cati pumni in stomac mi-ai dat tu , cu iubire crestina, fara sa fi vorbit cu tine? Chiar si aici pe thread ai intrat, cu un pumn in stomac, daunezi pe alt thread la fel, ai intrat cu un pumn in stomac fara ca sa fi vorbit cu tine inainte sau sa iti fi adresat vreun cuvant. Si nu te-am acuzat de asta, am primit totul cu rabdare. Ca mai ripostez si eu, normal sunt om si sunt pacatoasa. Mi te-ai urcat tu in cap, dar nu ma sperii .
daca tu nu comentezi despre mantuirea in cadrul ortodoxiei atunci ce ai cu postarea mea despre mantuirea in cadrul ortodoxiei? ca eu la asta faceam referire. La mantuirea in cadrul ortodoxiei cand am spus ca eu sunt pe o cale si altii , atei sau agnostici , pe o alee.
Cu pacatele, mandria si alte cele, eu am mai spus, ca toti suntem pacatosi , toti pacatuim, nu e nimeni fara de pacat. Acum daca scriu despre cele invatate, asa cum scriu toti dealtfel, inseamna ca sunt mandra tare! Si cum toti scriu despre cele invatate, inseamna ca toti suntem un forum cu pacatul mandriei nu? nu mai suntem crestinul cutare ci suntem mandrul cutare. S-au adunat toti mandrii pe forum aici, numai tu esti umila si evlavioasa.
Nimeni nu e sigur de mantuire. Asta e pacat impotriva Duhului Sfant sa te increzi prea mult in mila si iertarea Domnului incat sa crezi ca, gata sunt crestin, imi fac cruce , si ma mantui. Trebuie nevointa si lupta cu firea noastra. Asta sustin si voi sustine, ca asta am citit la Sfintii Parinti. Dar sigur este ca cel care a auzit de cuvantul Domnului si nu l-a ascultat nu se mantuie.
Toti avem voie sa vorbim de Dumnezeu. Sfintii Parinti ne invata sa vorbim de Dumnezeu , sa vorbim de credinta, sa ne adunam cu cei asemenea noua ca acolo unde sunt doi sau trei in numele Domnului este si Domnul intre ei.
In psalmul 50 este scris asa:
``Invata-voi pe cei faradelege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce.``
Da, o femeie trebuie sa fie retinuta. Zici ca mai mult de avorbi familiei si prietenilor deja e prea mult. Atunci te intreb eu pe tine, tu de ce vorbesti aici? de cu nu vorbesti in familia ta unde ai multa munca de facut? Ai uitat ca ai un necredincios acasa cu care duci o lupta continua pentru credinta?
Dar ca sa fii linistita, am intrebat duhovnicul despre a vorbi pe forum cu oamenii si mi-a spus ca pot intra si spune ce stiu, dar sa am grija ca oamenii, majoritatea sunt impietriti si ca sa spun de doua sau trei ori si daca sunt tot impietriti sa ii las asa.
Si tu imparti aici sfaturi pe forum, si altii la fel fac oare ei cu ce putere fac asta?
"Cine e fara de pacat sa arunce primul cu piatra".
Eu zic ca dimpotriva, noi crestinii trebuie sa ne invatam unii pe altii, sa ne sfatuim sa invatam pe altii din experientele si suferintele proprii aceasta este dragostea de semen.
Dar unii se considera raniti in egoul propriu, cum cine este X sa sfatuiasca cu ce putere?
Adevarul este ca un sfat trebuie sa fie luat in seama daca e sfat bun crestinesc indiferent de la cine vine. Ca nu exista pecete, tu ai voie sa dai sfaturi , tu nu ai voie.
Aici comunicam unii cu altii, ne spunem parerea, dam sfaturi celor care cer, cu totii. Si nimeni nu are dreptul sa impuna altcuiva sa taca, sa nu dea sfaturi sau sa nu isi spuna parerea chiar daca cele spuse ii deranjeaza constiinta.
Da, copilul tau la scoala e singurul crestin, si deci nu comunica cu ceilalti despre credinta lui dar noi aici suntem printre crestini si comunicam.