Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
daca tu nu comentezi despre mantuirea in cadrul ortodoxiei atunci ce ai cu postarea mea despre mantuirea in cadrul ortodoxiei? ca eu la asta faceam referire. La mantuirea in cadrul ortodoxiei cand am spus ca eu sunt pe o cale si altii , atei sau agnostici , pe o alee.
|
acela era atac la persoana, nu era mesaj ortodox.
Ca si cel din paragraful urmator, de fapt..
Citat:
Cu pacatele, mandria si alte cele, eu am mai spus, ca toti suntem pacatosi , toti pacatuim, nu e nimeni fara de pacat. Acum daca scriu despre cele invatate, asa cum scriu toti dealtfel, inseamna ca sunt mandra tare! Si cum toti scriu despre cele invatate, inseamna ca toti suntem un forum cu pacatul mandriei nu? nu mai suntem crestinul cutare ci suntem mandrul cutare. S-au adunat toti mandrii pe forum aici, numai tu esti umila si evlavioasa.
|
Citat:
Toti avem voie sa vorbim de Dumnezeu. Sfintii Parinti ne invata sa vorbim de Dumnezeu , sa vorbim de credinta, sa ne adunam cu cei asemenea noua ca acolo unde sunt doi sau trei in numele Domnului este si Domnul intre ei.
In psalmul 50 este scris asa:
``Invata-voi pe cei faradelege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce.``
|
Acest citat poate fi inteles in mai multe feluri, dupa trairea fiecaruia.
(daca nu ma insel, la Sf. Nicodim Aghioritul am citit ca il aducea ca exemplificare la paza simturilor.. atunci "cei faradelege" si "cei necredinciosi" se refera chiar la firea fara minte care trebuie stapanita de omul duhovnicesc.. deci in esenta este tot o intoarcere a omului catre sine.. deci nu o vorbire catre altii "mai pacatosi". Dar am citit asta demult, poate este inexact)
Dar nu trebuie scapat din vedere ca apartine prorocului David si l-a spus intr-o adanca pocainta. Cerand darul Sfantului Duh, el va putea din nou sa vesteasca cuvantul lui Dumnezeu oamenilor. Nu este vorba de orice fel de vorbire/invatatura adresata altora (in nici un caz ceea ce facem pe forum!). Ci este vorba de invatatura care vine de la Sfantul Duh, al carui vas este proorocul David.
Sa nu facem confuzii..
Si ca sa dau citat:
Ca zice dumnezeiescul Hrisostom: "Pacatul fireste urmeaza a lega limba si a astupa gura, a o sugruma si a o sili pe ea sa taca". Asemenea intocmai si Teodorit zice. inca si Isihie zice: "Vezi ca buzele lui David erau inchise din pricina pacatului, dar iarasi s-au deschis cu pocainta si povestesc lauda lui Dumnezeu".
Destul de clar. De aceea am intrebat despre cine te insarcineaza sa inveti (ai pregatire de vreun fel?).
Si eu am voie de la duhovnic.. ba inca mult mai mult decat iti inchipui.
Dar el pune accentul pe responsabilitatea pe care ti-o asumi cand vorbesti despre Dumnezeu si osanda pe care o atragi cand indepartezi pe altii de la credinta cu cuvintele tale. Asa ca de fapt mai mult tac pe forum.
(asta ca sa-ti raspund la intrebare)
Citat:
Da, o femeie trebuie sa fie retinuta. Zici ca mai mult de avorbi familiei si prietenilor deja e prea mult. Atunci te intreb eu pe tine, tu de ce vorbesti aici? de cu nu vorbesti in familia ta unde ai multa munca de facut? Ai uitat ca ai un necredincios acasa cu care duci o lupta continua pentru credinta?
|
Acasa NU este nevoie de cuvinte.
(cum spunea cineva pe-aici.. vorbesti prea mult, ramai cu casa nematurata)
Parintele Cleopa:
Uite ce! In biserica i-a spus Apostolul femeii sa taca. In societate ea poate ocupa servicii ca si barbatul. Si le-am dat un exemplu:
Daca acum s-ar face un intuneric bezna, fara nici o lumanare, fara nici o lampa sau bec. In timpul asta o mana binefacatoare vine si pune o lumanare aici in mijlocul nostru. Toti s-ar bucura ca a aparut o zare de lumina. Dar lumanarea asta care sta aici, pusa in slujba tuturor, vorbeste? Nu vorbeste! Tace, dar face doua lucruri in folosul tuturor. Ea se jertfeste si lumineaza.
Folosindu-ne si pe noi si dand lumina la atatia, ea se jertfeste si incepe a se topi, incet, incet si se topeste pana ajunge la sfesnic. Doua lucruri face tacand – zice Sfantul Ioan Gura de Aur -, Tace luminand si se jertfeste tacand. Acesta este rolul femeii in societate.
O femeie la locul ei de munca, unde a randuit-o Dumnezeu, daca este curata, daca este credincioasa, daca este corecta, daca este harnica, daca este priceputa la toate, in toate problemele daca este prezenta, ea n-are nevoie sa predice, ca viata ei predica.
Aici se implineste ce-a spus Talasie Libanul: Taci tu, sa vorbeasca lucrurile tale!, sau Mustra si cearta pe cei de-aproape de tine, prin puterea lucrarii, nu prin multa vorbire!
Citat:
Dar ca sa fii linistita, am intrebat duhovnicul despre a vorbi pe forum cu oamenii si mi-a spus ca pot intra si spune ce stiu, dar sa am grija ca oamenii, majoritatea sunt impietriti si ca sa spun de doua sau trei ori si daca sunt tot impietriti sa ii las asa.
|
..pai asa sa faci.
Citat:
Si tu imparti aici sfaturi pe forum, si altii la fel fac oare ei cu ce putere fac asta?
"Cine e fara de pacat sa arunce primul cu piatra".
|
am raspuns deja