View Single Post
Vechi 26.05.2011, 19:08:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Exista mai multe curente teologice in cadrul BOR.
Unele afirma categoric ca nu au taine, eventual singura care ar putea fi recunoscuta fiind botezul (in numele Sf. Treimi) desi si asta poate fi discutabila nefiind infaptuita prin intreita scufundare.
Practica "standard" a trecerii celui botezat romano/greco-catolic la credinta ortodoxa include cel putin mirungerea.

Personal, sunt rezervat in aceasta chestiune ca atitudine generala in astfel de chestiuni si nu cred ca un ortodox are nevoie sa ia o decizie cu valoare canonica in acest sens, existand deja interdictia categorica si canonica de a te impartasi la ei.

Mai este un curent care sustine ca in cazuri extreme (moarte iminenta, lipsa Tainelor (ortodoxe)) ar fi in regula impartasirea la ei, eu personal cred ca nici macar atunci.
Aceea cu impartasirea in cazuri extreme la catolici era o idee auzita doar la parintele Teofil, inainte de decizia Sinodului din 2008.
Nu cred ca exista curente teologice (doar daca am spune ca filologul Badilita este teolog), doar opinii personale ale unora, unii din ei chiar ierarhi. Lipsa de comuniune implica lipsa Sfintelor Taine. In caz contrar am putea doar spune ca ierarhii nostri ar fi fara cap, sa excluda din Biserica pe cineva care a luat aceleasi Sfinte Taine dar in alta denominatiune. Ca si ratiunea de a fi mai multe biserici.
Reply With Quote