Nu am spus minciuni.
Eu asa am citit, ca a declarat.
Nu am zis ca a declarat ex cathedra.
De fapt, eu cred ca nici catolicii nu prea stiu cand papa declara ceva ex cathedra si cand vorbeste in particular.
De exemplu, cand papa Ioan 8 a condamnat la sinodul de la 880 explicit filioque, impreuna cu intreg sinodul considerat ecumenic, a vorbit sau nu ex cathedra?
Eu de exemplu as zice ca da.
Dar catolicii trebuie neaparat sa zica ca nu, pentru ca li s-ar ruina sistemul, atata vreme cat papii care i-au urmat lui Ioan 8 au acceptat filioque.
De asemenea eu am mai intrebat mai demult asta.
Daca a fi infailibil inseamna a cunoaste Adevarul si daca Adevarul e persoana si nu o lege, o necesitate, sau consecinta unor legi, atunci cum poate fi cineva infailibil fara a iubi si a trai Adevarul personificat?
Pentru ca traditia bisericii nu inseamna numai invataturi si dogme, ci si modul de transmitere a acestor invataturi, care e viata intru Hristos.
Iar viata intru Hristos si implicit cunoasterea Adevarului, nu e posibila fara a-l iubi.
Eu asa stiu ca ne invata Mantuitorul si credinta.
Sf. apostol Ioan spune ca cel care nu iubeste nu a cunoscut pe Dumnezeu, ci ramane in intuneric si intunericul a orbit ochii lui.
Infailibil nu poate fi decat Dumnezeu-omul Hristos, iar biserica poate primi acest dar de la El, dar nu fara rugaciune si fara osteneala.
Asta am avut de zis.
|