Citat:
În prealabil postat de Liviu33
Aceasta dezbatere pe care eu am provocat-o nu duce la nimic constructiv. Parerile sunt impartite si cu lipsa de smerenie care ma caracterizeaza pot concluziona ca nu exista curaj pentru un asemenea pas. Sub acoperamantul slujirii lui Hristos e mai bine sa ne complacem in situatia asta care aduce numai dezavantaje Bisericii. E mai comod asa. Credinciosii au nevoie de actiune, au nevoie de ajutor concret din partea Bisericii. Ce s-a facut pana acum sunt doar lucruri timide. Fiecare eparhie ar trebui sa-si permita macar un spital, sa aiba scoli, gradinite. Am fost in America de Sud si Biserica era bine reprezentata la aceste capitole. Ea trebuie sa ofere si ceva material credinciosilor si prin asta sa-i conduca spre spiritual!
Preotul de ce sa nu munceasca? Dar sa o faca in folosul Bisericii, sa fie platit de Biserica! Locuiesc langa o biserica catolica si periodic vin medici sa-i consulte pe cei in varsta, sa le dea medicamente. Curand vor face o gradinita. Biserica ortodoxa are capela la spital si in afara de asistenta religioasa nu poate oferi mare lucru. Preotul de acolo trebuie sa se descurce cum poate si-i atat de singur... Spun asta pentru ca-l cunosc.
Si daca preotii muncesc pentru ei ce are? Oare Sfantul Apostol Pavel nu muncea pentru a nu fi povara pentru primii crestini?
Tare sunt curios cum ar arata un poll pe acest subiect! Il face cineva?
|
Biserica catolica este bogata. Pe biserica catolica nu a saracit-o nimeni asa cum s-a intamplat cu biserica ortodoxa. In occident, acolo unde nu a fost comunism, biserica catolica a prosperat. Ea ajuta cu bani bisericile catolice mai sarace in special pe cele ce vin din fostul bloc comunist.
Nu uitati ca biserica catolica a ispitit cu bani si biserica ortodoxa.
Remarcabil si demn de retinut este cuvantul istoriei in acest sens: cand Mihai Viteazu era la pamant financiar si incoltit, biserica catolica a venit cu oferta de a-i da bani cu conditia sa se treaca la catolicism. iar Mihai Viteazu i-a raspuns: ba sa treceti voi la ortodoxie cu papa vostru ca noi ne tinem credinta noastra. Cine a invatat stie ce a urmat apoi.
Ar trebui sa luam exemplu de la inaintasii nostrii.