Citat:
În prealabil postat de Liviu33
Eu sunt de parere ca ar trebui schimbat ceva la post! Corect este fiecare sa tina cat poate si cat de aspru poate. Dar in iuresul zilelor noastre postul se tine tare greu. Cand trebuie sa plec mai multe zile deja e o problema. Nu e timp si mancarea de post presupune mai multa atentie la preparare! Postul ar trebui usurat si ar trebui pus accentul pe fapte bune, pe filantropie. Poate un post ca la romano-catolici ar fi mai usor tolerat, asa vad ca multi renunta! Postul e o lupta si trebuie sa ne luptam in primul rand cu noi insine, cu patimile, cu slabiciunile... dar cand petreci peste 10 ore la serviciu incepi sa vezi negru! Ca sa tii post trebuie sa fii linistit, sa nu fii tulburat sa-ti gasesti o stare de echilibru. Foarte dificil!
|
Păi e greu pentru că unii au făcut rânduiala bucatelor și preparatelor de post, care firește că te satură și sunt mai multe și mai bune ca celelalte, dar și mai scumpe... deci te apucă groaza vrând să fii ca ceilalți ''creștini''.
Postul înseamnă nepăsare pentru toate grijile foamei, somnului, căldurii, frumuseții hainelor de lux, apei nesfințite și sucurilor și beuturilor dar mai ales trebuie renunțat la paste, la pâine și la toate fructele și zarzavaturile crescute de alții, căci pot să fie înjurate sau blestemate...
Deci nimic mai simplu, în post nu mânci nimic, nu bei nimic, nu vezi, nu auzi, nu ești curios de nicio întâlnire adulterină a ochilor, de nici o prietenie cu păcatul, de nicioînchipuire a mândriei, ci te lași purșisimplu în mâna Domnului ca o păpușe hotărâtă să rabde, să lase în grija lui Dumnezeu toată viața sa.
Nu ai voie însă să te răzbuni pe tine, nu ai voie să te lauzi, nu ai voie să o faci pentru a dobândi puteri ca și fachirii sau cei ce se antrenează la probe de rezistență... nu! E simpla părăsire a grijilor gLumii pentru a putea să aibă Domnul grijă de tine, căci altfel tu ești cu mintea la plimbare după tot felul de superstiții ale fericirii.
Deci nimic și niciogrijă până te apucă cu leșinuri și amețeli și atunci halești niște apă sfințită sau anaforă... iar dacă începi să cazi de pe picioare, poți să mănânci câte ceva: legume, fructe, gem, miere, nuci...
Cel mai rău lucru este de a te apuca în post să mănânci paste făinoase, pâine, apă, sucuri... chiar dacă sunt calde și gustoase lasă-le căci trebuie să lași să te hrănească Domnul cu Credință.
Nu te teme că nu pățești nimic, te apropii de moarte, te apucă amețeala dar nu moare omul de la post, ci de frică și de superstiții căci apoi îndrăznețul se supără și și-o face, se răzbună pe Dumnezeu.
Dacă ajungi în disperare, cere ajutorul și lasă-te ajutat, și chiar dacă ți se dă ceva de mâncare tu nu refuza și nu spune nimănui că postești ci prefă-te bolnav, dă-te slab de la natură, pune-ți pe tine haine largi care să umple golul, și fii vesel și fericit și nu te arăta nimănui că postești ca să iei plată de la Dumnezeu, căci doar așa postești pentru El și nu pentru oameni. Nu te smoli la chip ca să fi compătimit de cineva sau lăudat.
Deci nu te teme dacă nu mănânci nimic.
Eu am rezistat odată să nu mănânc nimic până seara... nici pâine să nu mănânc și nici apă să nu beau. Dar uneori dinpăcate mă învinge pofta și nu reușesc să postesc nicimăcar o oră. Că dacă ești cu gândul la bucătărie sau la fericirea mâncării gata, nu mai reziști, sau dacă treci pe lângă covrigării sau gogoșerii sau tot felul de fornetti...
Dar sigur se poate să ți post o zi întreagă... unii sigur rezistă și muncesc cu spor în timpul ăsta, de exemplu sfinți români mâncau doar anaforă și beau apă sfințită peste săptămână și mâncau o singură dată Duminica, mâncare de post dezlegată și unsă cu undelemn sfințit, și o duceau așa întreaga lor viață fără să bage de seamă la trup ci la duh, muncind prin mănăstirea sau prin locurile pe unde viețuiau... deci vezi idealul? Și nu erau prea slabi ci îi ținea Dumnezeu întru Credință sub Ascultare.
Dar postul înseamnă să nu mănânci nimic altceva decât pe Dumnezeu, deci poți mânca oricând anaforă și bea apă sfințită... și ai să vezi că Domnul abea după 40 de zile flămânzește... omul după 40 de minute... deci e o diferență ca de la Cer la Pământ, și de aia cerem, precum în cer așa și pe pământ, adică să fim fără greșală... iar greșealele care dorim a ne fie iertate sunt mici neglijențe, mici neajunsuri, pe când păcatele gLumii, alea sunt strigătoare la Cer și alea sunt aducătoare de mari și multe chinuri pentru creștin. Deci e din milă pentru om ca să nu fie el dat pierzării.
Trebuie practic să uiți să te mai uiți îndărăt. O iei după Domnul, pe urmele Sale și mergi așa fără nicio grijă. Acolo unde o să ajungă El vei fi și tu și e bine. Dar dacă tu duci dorul gLumei unde te visai și te distrai de minune... degeba o să tot mergi căci gândul și inima ta va fi la averea lăsată.