Citat:
În prealabil postat de ana ana
Cata intelepciune in vorbele dumneavoastra ,VSOVIVI!
Multumesc tutuor celor care si-au spus parearea in acest topic! sunteti intr-adevar oameni cu suflet mare si colaborati cu placere pe acest forum! :X Sper ca fiecaruia dintre noi sa ne ramana in inima macar putin din aceste sfaturi minunate!
|
Nu e înțelepciune că eu turui vrute și nevrute, ci adevăratul post este la limba vicleană, la cuvintele care ies din gură și stau pe buzele dulci și la a avea mereu grija de a nu lăsa să se așeze dracool pe limba ta ca să-ți dea satisfacții sadice la plăsele îndemnându-te să poți huli și mârâi și apoi furla în gura mare toate spurcăciunile pentru tot felul de nimicuri grozave. Eu n-am înțelepciunea asta a păzirii Cuvântului deși ăsta este adevăratul sens al postului, căci numai Cunoașterea de Dumnezeu Cuvântul îți poate oferi fericire, și cum ai să poți cunoaște Binele dacă pe limba ta sălășluiește răul nărăvaș și prefăcut și viclean? Cuvintele unui înțelept sunt vii căci izvorăsc din Dumnezeu, ale unui desfrânat izvorăsc din oportunismul lui nemăsurat și lacom... un fel de talmeș balmeș.
Adevărata înțelepciune se dobândește doar atunci când fiecare cuvânt rostit are semnificația adâncimii smereniei după ce a fost mai înainte împlinit, deci abea atunci când vorbind nu te ia nimeni în seamă sau în serios... așa ca pe băbuțele cu pricina... : - e de post maică? -e voie? Fără să te superi dacă se vede că habar n-ai de nimic și te iau unii peste picior: -păi sigur că e de post!....... dar rugăciunea? de ce se uită rugăciunea cea tainică a minții? Poate de aia că omul crede el că el poate posti... deși omul după 2-3 zile de post negru moare. Dar dacă totuși reușește să postească apoi să vezi cum se mândrește mereu că cică el a postit, și să vezi ce grijuliu e apoi... nu de altceva ci își aduce aminte cât de bine a fost când a putut el posti. Deci se laudă și se mândrește cu el însuși, că cică Domnul îl încurcă și-l încomodează de la o vreme. Nu se mai poate mândri în largul lui și de aceea nu suferă omul ca să nu amintească mereu de perioada lui de post. I-a intrat în obijnuință nu postul ci ca să se mândrească cu el, că de Domnul nu mai vrea să știe.