Urzicuta: Mioara nu venea cu pareri proprii, ci venea cu citate din autori, care stiau despre ce vorbesc.
Intr-adevar pacat de acel tanar, ca nu a fost indrumat cum trebuie.
E un lucru pe care nu il inteleg: de ce mirenii isi gasesc duhovnici buni, iar in manastiri se intampla lucruri ciudate, incat oamenii de acolo sunt pusi pe fuga. Nu se ocupa duhovnicul de ei? Au duhovnic, sau sunt lasati de izbeliste? De cand se tot vehiculeaza pe forum ideea despre cat de nepotrivit loc a devenit manastirea in zilele de azi, incat nu ar mai semana cu ceea ce citim in carti, imi tot pun aceasta intrebare: ce face duhovnicul pentru acei oameni, avand in vedere ca ascultarea se face intre Hristos, nu oricum. Nu acuz, caci nu stiu.
Evident ca la baza calugariei sta chemarea. Nu ai chemare, nu ai ce cauta acolo. Poate si o mai scurta sedere are efect pozitiv, intrucat omul se obisnuieste cu mersul la biserica, cu rugaciunea, cu postul, poate si cu ascultarea si altele. In final nu e o pierdere.
Mi se pare normal, ca ducandu-si traiul in manastire, tanarul va fi dezorientat cu privire la viata din afara manastirii. Cred ca si noi, cei din afara, am fi la inceput dezorientati intrand in manastire. Dar tot invatul are si dezvat.
|