Din Pateric
Povesteau despre avva Macarie Egipteanul ca, odata a urcat de la Sketis pe Muntele Nitriei.
Cand s-a apropiat i-a zis ucenicului sau: "Mergi putin inainte". Mergand el inainte s-a intalnit cu un preot al grecilor, caruia ii striga: "Demone, demone, unde alergi?". Preotul s-a intors si i-a dat o mama de bataie sora cu moartea, apoi a luat toiagul si a fugit.
Putin mai incolo, avva Macarie il intalneste alergand si-i zice: "Sa fii mantuit, sa fii mantuit, om obosit". Acela s-a mirat foarte tare, a venit la dansul si l-a intrebat: "Ce-ai vazut bun in mine, ca sa-mi vorbesti?". Batranul ii zice: "Te-am vazut obosit si nu stii ca te obosesti degeaba". Celalalt ii zice: "M-a strapuns pana la lacrimi salutul tau, indata mi-am dat seama ca vii din partea lui Dumnezeu. Adineauri m-am intalnit cu alt calugar, care m-a batjocorit si l-am batut de l-am lasat aproape mort".
Batranul a priceput ca era ucenicul sau. Preotul i-a imbratisat picioarele si i-a zis: "Nu te las sa pleci, daca nu ma faci calugar". Si s-au dus impreuna unde se afla ucenicul, l-au luat in spate si l-au dus pana la biserica de pe munte. Fratii au ramas uimiti vazand cu ei un preot pagan. L-au calugarit si datorita lui multi pagani au devenit crestini.
De atunci avva Macarie obisnuia sa zica:
"Un cuvânt rău ii face răi chiar și pe cei buni, iar un cuvânt bun ii face buni chiar și pe cei răi".
|