În prealabil postat de Florin-Ionut
Dragă Melissa,
Nici preotul nu greșește, nici mama ta.
Spovedania este într-adevăr o Taină lăsată pentru iertarea păcatelor și pentru ca duhovnicul să urmărească evoluția credinciosului, ajutîndu-l și sfătuindu-l pe cărarea mîntuirii. Cu toate acestea, păcatele și greșelile se iartă și prin rugăciune. Prin rugăciunea personală, citind cele 12 rugăciuni dinainte de a primi Sfînta Împărtășanie, dar și prin rugăciunile Bisericii de la Sfînta Liturghie. Dacă ești atentă, vei vedea că de cel puțin două ori preotul se roagă pentru iertarea păcatelor noastre ale tuturor, iar apropierea de Potir este rînduită după Rugăciunea Domnească. Nu degeaba a fost gîndită astfel Liturghia, căci tot ritualul este în jurul momentului celui mai important care este împărtășirea tuturor unii cu alții împreună în Hristos prezent în mod real în fiecare linguriță pe cae o primim de la preot.
Dacă ne uităm în Pelerinul Rus, undeva spune că la fiecare rugăciune a Lui Iisus, în momentul în care cerem să ne miluiască sau să ne ierte, El chiar ne iartă - dacă și noi credem acest lucru. Altfel, ce sens ar mai avea să ne rugăm în particular sau împreună cu Biserica dacă nu am spera la mila și iertarea Lui Hristos, Fiul Lui Dumnezeu?
Mai mult, primim Sfîntul Sînge sper iertarea păcatelor. Stai puțin, dar nu ne-am spovedit? E adevărat, dar au mai fost păcate de atunci și pînă la momentul cuminecării, chiar dacă au trecut numai două ore. Poate că am fost neatenți la Liturghie, poate că am păcătuit cu gîndul, poate că am deranjat pe cineva în înghesuială sau cîte situații nu pot fi. Oare asta ne poate opri de la întîlnirea cu Hristos?! Nicidecum. Bine, ce am enumerat eu mai sus e mai mult la stadiul de greșeală nedevenită încă păcat, dar se pot face chiar păcate în răstimp.
Dar să ne gîndim și la preoții care se împărtășesc la fiecare Liturghie deși se spovedesc poate lunar. Nu sînt și ei oameni ca toți ceilalți? Nu comit păcate de la o săptămîna la alta, de la o împărtășanie la alta? Ba sigur că da, dar nu păcate care sînt opritoare! Sfîntul Nicolae Cabasila a tratat problema asta, discutată îndelung pe topicul despre împărtășania deasă - cine dorește să caute și-l va găsi.
|