Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Nu e timp pierdut, frate protestant ! Eu am citit cu interes cele scrise de dumneata. Din ele, se despreinde imaginea faptului că învățătura asupra morții și vieții de după ea nu a fost ceva încremenit în perioada vetero-testamentară, ci a cunoscut un anumit parcurs.
Că nu ai reușit să îl convingi pe saducheu, era de așteptat, doar nu credeai altfel. Crezi că Faraon era cretin sau incult, de nu a realizat puterea și voința lui Dumnezeu nici după Cele Zece Plăgi ? Ceea ce până și prostul Egiptului a înțeles, Faraon nu a înțeles, de unde nu putem desprinde decât ideea că Dumnezeu i-a întunecat mintea și i-a învârtoșat inima. De aceea spun: nu căuta să demonstrezi lui Faraon că greșește, cum crezi că vei reuși acolo unde Moise a eșuat ? Ceea ce poți face este să te rogi la Domnul să-i sufle solzii de pe ochi și să-i înmoaie inima, ca să nu mai fie mort de pe acum, ci să fie viu și să trăiască veșnic.
|
Stim pilda cu saracul Lazar si bogatul nemilostiv (Luca 16:91-31)de cine este spusa.De Hristos nu?Intrebare:
m-ar fi introdus Hristos in eroare,in mod intentionat,cu privire la ce urmeaza,o stare inconstienta,prin folosirea unei parabole complet inventate?
Sau mereu,prin parabole,a aratat starea reala?Ca si cum ar fi spus:,,Eu va spun o parabola da nu este chiar asa pt ca cei doi,de fapt, dorm inconstient si eu am inventat totul".
Inseamna,in alta ordine de idei, ca pe Tabor(Marcu 9:1-7),Moise si Ilie(Legea si Prooroci) erau proaspat treziti din somnul fara vise,inconstienti si se pune intrebarea ce puteau discuta cu Hristos(Cuvantul) daca tot veneau din locul fara cunostiinta?Iar Petru,saracul
iudeu,care nu stia el cum sta treaba,vroia sa le faca colibe,eventual cei doi sa se intoarca la somnul fara vise.
Este inutil un asemenea dialog..
Dau si ei cu piciorul in tepusa unde pot,cu durerea aferenta la final.Prin sec XVI socienii ii insoteau in genul acesta de rationament da nu mai insist.
Toate cele bune frate,Dumnezeu sa ne apere.