Subiect: Postul copiilor
View Single Post
Vechi 03.06.2011, 23:04:20
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Adevărat. Eu nu văd o opoziție, nici nu cred că putem face abstracție de cuvântul ortodox. A fi un creștin bun înseamnă a fi un creștin ortodox. Însă, atunci când pui accent pe canoane, pe norme, riști să ajungi să uiți tocmai de Hristos cel milostiv, Cel care a atras de nenumărate ori atenția cu privire la mulțimea regulilor puse de farisei pe umerii oamenilor. Nu cred într-un creștinism fără reguli. Consider postul ca fiind o binecuvântare; și celelalte învățături ale Bisericii. Dar trebuie păstrată o măsură. Una este să crești copiii într-o familie normală, unde nu sunt lipsiți de nimic și atunci postul are rostul de a învăța copilul să se abțină, să se disciplineze, să se stăpânească, și altul este cazul unor copii sărmani, care n-au ce mânca. Ca doctor știți mai bine decât mine că nu se dă același regim tuturor bolnavilor, ci fiecăruia după boala sa.
Ce știu eu este că există boli în care mâncărurile cu carne nu fac bine. Există și boli în care lactatele nu sunt binevenite. Dar de boli în care mâncarea de post nu face bine, eu nu am auzit: dv cunoașteți ?
Din faptul că un canon lasă la latitudinea părinților (aparținătorilor, custozilor) dacă să țină sau nu post copiii sub 7 ani, dv cum ați ajuns la concluzia că e bine să nu țină post ? Cine e mai ortodox ca Sinodul ? Deci, Sinodul vă lasă libertate de alegere: de ce să alegeți varianta "fără post" și nu varianta "cu post" ? Nu cumva, zicând că ceilalți sunt dogmatici (asta e, invariabil, ceva de rău) ați ajuns dv servul dogmei care nu de la Dumnezeu vine, potrivit căreia o masă trebuie să conțină musai "alimentație echilibrată" ? Și pe ce bază susțineți că o masă echilibrată presupune carne ?

Ce mai știu eu este că, în ultimele decenii, consumul de carne a crescut ENORM. Ceai cu pâine și gem a fost, secol după secol, micul dejun standard al copilului. Scovarga era bonus. Obiceiul de a mânca jamboane și omlete cu cârnați în compoziție dimineața este ceva foarte nou și e foarte greu să găsiți un medic pe care să îl convingeți că e lucru bun. Nu numai că a crescut consumul de carne de la 20 și ceva de kilograme pe an de persoană la peste sută, dar am ajuns să facem și apologia șuncii ca fiind lucru sănătos și spre echilibrul nostru.

Dar să lăsăm teoriile alimentare de o parte. Din punct de vedere creștin, faptele bune ale sufletului: rugăciunea, postul și caritatea este bine a fi deprinse de timpuriu. Așa cum învață să meargă un copil, tot așa învață să fie și creștin. Sigur că se poate și mai târziu, dar mai anevoie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 03.06.2011 at 23:06:59.
Reply With Quote