Subiect: Voluntariat
View Single Post
Vechi 08.06.2011, 01:07:45
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Am lucrat câțiva ani zile ca voluntar la un cabinet medical înființat pe lângă Parohia Cioplea, azi integrată în București. Eu mergeam în fiecare joi acolo, alți medici mergeau în alte zile. În afară de noi, cei de la Cioplea, Asociația Medicilor Catolici mai avea patru locații unde medicii lucrau pe bază de voluntariat: la Bărăția, la Popești-Leordeni și încă două de care nu-mi amintesc. Principala noastră atribuție, practic era să împărțim niște ajutoare care veneau din abundență prin Caritas, în linii mari medicamente și lapte praf.

Într-o "tură", adică într-o joi, se prezentau cam 8 oameni. Activitatea a încetat prin 1998, deoarece nu s-a putut continua în mod legal, procedurile legale de acreditare a cabinetului și de omologare a medicamentelor și consumabilelor fiind mult prea complicate și costisitoare. În linii mari, aș putea spune că a fost mai degrabă un eșec, deși câteva sute de familii au beneficiat de ce făceam noi acolo.

O altă experiență a fost organizarea unor cursuri de limba latină la o parohie vecină, în întregime finanțate de mine, astfel încât cursurile erau gratuite pentru utilizatori. Aveam capacitate de 25 de cursanți, dar s-au prezentat doar 14, din care au terminat 9. Majoritatea pensionari. Am rămas cu impresia că, dacă ar fi fost cursuri plătite și oamenii ar fi dat niște bani ca să vină, ar fi tras mai mult folos și ar fi avut succes mai mare.

O altă experiență, de astă dată ca martor, am avut-o în ceea ce privește corurile de la parohii. Unele parohii își permit să plătească psalții, altele (de exemplu a mea) nu își permit, lucrează cu voluntari. Diferența este ca de la cer la pământ. La Catedrală sau la Bărăția, unde există coriști plătiți și capel-maistru care își ia banii, se văd rezultatele. La noi, grupul vocal al pensionarelor care îndeplinește slujirea la strană cântă atâta cât poate, și anume nu prea mult. Nu e vorba că nu ar avea voci, ci diferența e de repetiții și de lipsă a conducerii. Voluntarii au impresia că deja fac mult cântând Duminica (și așa și e), nu mai poți să-i chemi la repetiții, că doar nu "s-au căsătorit cu parohia". Pe urmă, ascultarea de șeful corului e inexistentă. Nu-i convine ? Plec, să cânte singur ! Dincolo e disciplină: dacă nu asculți indicațiile capel-maistrului, ai să descoperi că nu ești de neînlocuit.

Din aceste experiențe și observații, am tras concluzia că, în general, activitatea pe bază de voluntariat este mai puțin eficientă în comparație cu activitatea pe bază plătită.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 08.06.2011 at 01:11:16.
Reply With Quote