Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Nu prea inteleg ce ai vrut sa spui aici, adica la inceput Roma, Alexandria si Antiohia aveau toate trei primatul de onoare?
Pe mine nu prea ma afecteaza cine are primatul, insa nu prea inteleg cum sta treaba. Imi pare ca toti l-ar vrea si daca nu-l au zic ca nu ar fi bun. Eu stiam ca Papa era denumit "primul intre egali" iar Patriarhul de la Constantinopol ar fi vrut sa fie al doilea intre egali. Este falsa informatia asta?
|
Acest lucru e arhicunoscut inclusiv de catolici. Sunt hotarari ale sinoadelor ecumenice. Iar eu ti-am explicat ca primatul papal e cu totul altceva decat primatul de onoare. Inainte nu erau decat episcopi si preoti. Apoi, pentru o mai buna organizare administrativa, au aparut mitropolitii si, pe teritorii mai mari patriarhii. Episcopii din orasele mai mari au fost considerati puncte de referinta. S-a stabilit si o ordine, in functie de importanta oraselor, la primul sinod fiind in ordine Roma, apoi Alexandria si Antiohia. La sinodul doi, pe locul doi a fost introdus Constantinopolul. Apoi s-a hotarat egalitatea Romei cu Constantinopolul. Dupa schisma din 1054 primul intre egali a devenit Constantinopolul. Acesta era primatul de onoare, primat al cinstei. Primatul de onoare nu era superior altor patriarhii.
Citat:
Deci sa inteleg ca raspunsul tau la intrebare este:
"nu, nu a luat insemnele patriarhale de la Papa ci asta este minciuna scornita de catolici"?
Sau raspunsul este "da, a luat insemnele patriarhale de la Papa"?
Ca eu nu m-am lamurit din postarea ta care-i raspunsul la intrebare conform surselor ortodoxe.
|
Raspunsul e evident, ti-a raspuns chiar si dl. Erethorn. Patriarhii erau aprobati de imparat, nu de papa. Chiar si papii cand Roma era in imperiul roman de rasarit (pana la alierea cu francii de la sfarsitul sec. VIII) trebuiau sa fie aprobati de imparat. Daca observi in acel link e doar o afirmatie, fara sa aiba vreo sursa. E scrisa in virtutea faptului ca unii catolici considera ca in primul mileniu exista un primat. Ca nu a fost asa ti-am scris, sinodul a hotarat egalitatea Romei cu Constantinopolul, in privinta primatului de onoare. Pentru mai multe detalii citeste viata sf. Fotie, am dat-o in link, ca sa nu spui ca ai citit si ce spun catolicii si ce spun ortodocsii, ca ai spus ca nu ai avut timp sa citesti. Asta daca te intereseaza adevarul.