Citat:
În prealabil postat de vintage
Eu sunt femeie, si am ajuns, ca varsta, in varful piramidei, cum se zice... am adica 50 de ani. In viata mea am cunoscut multe cupluri cu probleme si am facut, asa, o stastistica din care a rezultat ca barbatii inselati de nevestele lor nu dau bir cu fugitii, nu le repudiaza, nu divorteaza. Ei suporta aceste umilinte fara sa se crizeze. Si nu cred ca o fac din smerenie si nici din credinta. ... Nu stiu de ce suporta, dar suporta. Barbati agresati nu am cunoscut dar din povestile altora am aflat ca acestia sunt si mai supusi. Nici acestia nu-si lasa nevestele.
Insa noi, femeile (unele... multele), avem pretentii ca sotii nostri sa respecte juramintele de la cununie, dar chiar noi, insene, le incalcam. Ba mai mult, cu pretioasa noasta gura, cu cicaleala si limbutia noastra ii provocam pe soti si scoatem din rabdari... Apoi, ne plangem ca ne-a dat o palma sau mai rau...
Nu pledez pentru suportarea bataii din partea sotilor, nu! DAR in mai mult de 50% din cazuri O MERITAM.
Adulterul si violenta in familie este o plaga pe care de multe ori noi femeile o provocam sau pe care noi femeile am putea s-o prevenim si DE CE NU?, s-o VINDECAM.
Noua, femeilor, ne-a dat Dumnezeu un rol, o datorie, extraordinara pe pamant si odata cu acest rol, ne-a dat si o extraordinara putere de a le implini.
Dar stim cu toate acest lucru, nu? fetelor!
|
Mi-a placut acest raspuns si am ales mai mult pt. el sa intervin si sa-mi spun parerea despre subiect .
In primul rind spun ca virsta mea, f. apropiata de a sorei vintage, si experienta sociala pe care am petrecut-o pina acum , la care se alatura continua si adinca observatie a societatii dar si a vietii de cuplu in Romania , mi-au determminat anumite concluzii :
- in primul si primul rind , barbatii din ziua de astazi nu mai sunt de mult ca cei de odinioara , adica precum cei de prin anii maxim '60 . Altfel spus, astazi barbatii nu mai sunt barbati in pielea lor ci incet incet au suferit un serios proces de efeminare . Acest proces este determinat in primul si primul rind de echilibrul neuroendocrin al individului (comportamentul specific si strict al sexului din care face parte este dictat neuroendocrin) care a suferit modificari marcate in ultima jumatate de secol dar si de tipul de educatie specifica sexului, practicata in primul rind de catre parinti si grefata pe anume particularitati neuroendocrine ale individului .
Astazi , din ce in ce mai multi barbati nu au taria caracteriala, intransigenta, barbatia , forta si puterea morala si caracteriala pe care barbatii romani o aveau odinioara . Astazi flacaii si barbatii sunt in general moi iar daca nu sunt chiar papita-lapte sunt cel putin de omleta sau grisulet . Sunt mai putin principiali si mai mult emotionali , sunt mai putin justi si mai mult trecatori cu vederea la orice , sunt mai putini interesati de corectitudine, dreptate, adevar , intentie voita sau gresita, cainta reala si meschinarie , de fariseism si cabotinaj, de a fi si a aprecia spiritul liber, deschis, sincer , devotat, tiitor de cuvint si mai putin interesati de a observa si dezaprecia mercantilismul, parvenirea, carierismul, lipsa de devotament cert a sotiei fata de familie , de cresterea si educarea nemijlocita si indeaproape a copiilor . Barbatii astazi nu mai cunosc si ca atare nici nu mai apreciaza ca oglinda sotiei este familia ei si realizarile acesteia .
Astazi barbatii , ca sa folosesc o singura fraza, sunt mult mai usor de dus de nas acolo unde vor orice femeie, pt. ca asa au fost educati in primul rind de mamicile lor , cele care petrec cel mai mult timp cu copiii intr-o casnicie si care sunt cele mai apropiate de ei. Chiar atunci cind sunt inselati, ca exceptie, sau ca regula tot ele sunt cele care intervin pt. aplanarea situatiei si mentinerea in rol de fraierica a baietilor lor .
Astazi , putini sunt barbatii care sunt educati si instruiti sa cunoasca si sa aprecieze dreptatea, adevarul , virtutiile , munca , devotamentul , cinstea onoarea, bunul nume si renume al familiei . Putini sunt cei care stiu sa evalueze o greseala , sa o cintareasca si sa o sanctioneze . Marea majoritate a lor actioneaza , in asemenea situatii, emotional si se mint pe ei insisi cum ca sunt iertatori si buni ca ,,piinea calda" si prefera singuri sa-si ia cununa de fraierica, sa si-o puna singuri in frunte si sa se imbete cu apa rece !
Dar sa retinem , nu toti doresc sa se incununeze astfel iar aceste cununi de ,,cinste" nu le vad decit cei care sunt diferiti de purtatori !
Dar daca asa vor ei ... atunci este numai treaba lor !!
Si apelind la un proverb care sanctioneaza adulterul sotiei spunem :
sotia pune coarne deobicei dar barbatul le poarta atita timp cit vrea el !!!
Dar aduncindu-mi aminte de un aspect atins de sora vintage , de data aceasta despre sotii, voi folosi tot o formulare batrineasca, care explica foarte bine circumstanta :
-
auzi, Jeni a luat palme de la barbata-sau ...
- lasa sa ia , ca stie ea de ce !!!!!!
Concluzionind :
eu nu sunt adeptul iertarii celui care cade in adulter . Eu insumi nu am iertat , indiferent de consecinte . Este un lucru si un pacat tare grav (se complica in timp cu lucruri si mai grave si este mereu recidivant) si care nu survine asa aiurea . Numai anumiti oameni sunt in stare de adulter, cu un anume caracter si zestre morala , adulti , cu intentie bine definita si in deplina cunostinta de cauza. de obicei , cei care au picat in acest pacat nu mai sunt recuperati decit daca in primul rind vor ei si numai si numai daca au un duhovnic deosebit , altminteri la intervale mai mari sau mai mici recidiveaza sigur .
Dar daca nici cu Dumnezeu nu au o legatura prea buna , atunci sansa lor de recuperare este mult diminuata.
Ca atare , adulterul este cel mai mizerabil pacat si se sanctioneaza intocmai ! Pilda Mintuitorului cu femneia desfrinata pe care nu a osindit-o , ca si cu cealalta desfrinata care i-a spalat picioarele cu lacrimile sale si i le-a sters cu parul sau este mult profunda in sensuri dar ambele se incheie cu recomandarea : du-te si sa nu mai pacatuiesti ! Adica sa te pocaiesti si sa te rupi cu totul de pacate .
Dar citi din adulterii din ziua aceasta fac astfel , ba mai mult, persista in pacatul lor cu mindrie fie aratindu-se pe sine ce machio sunt fie ca sa discrediteze partenerul ca ce fiinta deosebit de buna a descoperit el ...
Dar barbatii din ziua de astazi , ca si femeile, nu stiu cum sa cerceteze un pacat , nu stiu cum se canoniseste , nu stiu cum si cind se iarta si nici ce este de facut cu cel ce a gresit dupa toate acestea . Ci asa cum am mai spus , se actioneaza emotional !!!
Cei care considera altfel si au nevoie de vecsatii emotionale si fizice nu au decit sa procedeze dupa liberul plac !
Eu am postat parerea mea si aceasta nu este musai sa coincida cu a altora , tocmasi pt. ca eu sunt de moda si educatie veche si in general inclinat nu spre modernism si avangarda ci spre valorile si rigorile clasice , autentice (adica demonstrate), spre lucrurile trainice si bine asezate , spre sanctionarea corecta si intransigenta a gresitilor si spre restaurarea/reabilitarea lor numai dupa pocainta si penitenta sincera, din inima !! Restul mi se par ... metafore !!