Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Domnule, eu nu cunosc istoria Bisericii si nici nu m-a interesat vreodata. Citind postarile dumneavoastra ca noi, catolicii, am fi raul intruchipat, iar dumneavoastra, ortodocsii, sinteti detinatorii adevarului, etc, etc, etc m-am mirat sa vad cu cita ingaduinta tratati scaparile dumneavoastra. Nu am citit viata sfintului Fotie insa mi se pare anormal ca un om sa treaca intr-o saptamina peste toate si sa devina patriarh (chiar si in cazul catolicilor mi se pare la fel); pe internet, din surse ortodoxe, viata lui este plina de flori, floricele, metafore si tot felul de figuri de stil... nu prea cred in adevarul unor astfel de povestiri. Seamana tare mult cu viata lui Mahomed, scrisa de mahomedani. Omul perfect, care s-a nascut in familia perfecta, a trait timpurile perfecte... Asa, ca omul de rind, sa se fi luptat putin cu patimile, cu pacatul, cu ispita... nu-i cazul, ca omul deja era perfect (imi pare rau, asa il prezentati)
Iar dumneavoastra il comparati cu sfintul Ambrozie, care a trait cu 500 ani inainte si care a fost numit de Dumnezeu prin vocea unui copil...
PS Eu nu am nici o informatie. Eu stiu ca dumneavoastra va considerati perfect, iar eu fac parte din categoria bad guy, ca sint catolica. Citind informatiile pe care DUMNEAVOASTRA le postati pe net vad ca sinteti departe si de a fi perfecti, departe de a fi in masurasa dati sfaturi,departe de a fi fara pata si pe masura ce se adinceste acest subiect, imi creste convingerea ca schisma a aparut datorita mindriei bisericilor din rasarit care doreau independenta (a se citi"egale"), si o putere mai mare, fiecare in ograda proprie. Lucru care se intimpla si astazi.
|
Da, vad ca degeaba v-am spus sa cititi mesajele dinainte. Spuneti ca nu cunoasteti istoria Bisericii (nici eu nu cunosc prea multe, doar ca ma informez ianinte de a scrie ceva) si desi am dat de cateva ori nu ati citit probabil nici viata sfantului Fotie. ce va impiedica sa va informati daca tot dorit sa va exprimati o parere despre sfintenia Sf. Fotie.
Ca sa repet a treia oara, sa-mi spuneti ce nu intelegeti din ce am scris pana acum si scriu si acum: Sfantul Fotie cel Mare are sfinte moaste (din acelea adevarate) si se pastreaza o parte la Manastirea Dioninsu in Muntele Athos. Asadar nu mai trebue sa va chinuitit sa va intrebati, a dat Dumnezeu raspunsul. La fel si Sf. Ambrozie are sfinte moaste, se pastreaza la Milan.
In ortodoxie (poate catolcii au uitat) sfintele moaste sunt primul criteriu de sfintenie. Unii sfinti nu au sfinte moaste, de exemplu.
In al doilea rand, v-am dat o lista cu cativa patriarhi care au avut acelasi parcurs ca si Sf. Fotie facuti din laici in scurt timp patriarhi. Nu in ultimul rand, sunt sfinti care au devenit crestini cu putin timp inainte de a deveni crestini, am observat ca multi catolici stiu doar pe cei facuti sfinti dupa schisma, nu citesc vietile sfintilor din primul mileniu.
Restul cu impotriva catolcilor si nu ar trebui sa scrie nimeni nimic, v-am mai spus ca scriu despre catolicism. Si dvs. afirmand Filioque si celelalte erori dogmatice spuneti de fapt ca noi ne inselam, e acelasi lucru dar nu observati probabil. Nu exista si Filioque si fara Filioque, ori e una ori cealalta.