Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 11.06.2011, 13:41:45
N.Priceputu
Guest

Implicit

Fraților, văd că discuțiile despre primatul papal sunt interminabile și nu au cum să fie altfel, pentru că problema durează de vreo mie de ani și de atunci ne-am împărțit în tabere, iar fiecare tabără a adunat sumedenie de argumente care îi sprijină opiniile. Dacă ne apucăm acum să vărsăm aici toate argumentele, vom ajunge probabil nu la 1000 de mesaje ci poate la 100 000. Și tot nu vom ajunge la un punct de vedere comun.
Eu aș recurge la ceva mai simplu, și anume la bunul simț. Iată, mâine este Pogorârea Duhului Sfânt, când s-a întemeiat Biserica. Știm cu toții că peste toți apostolii s-au pogorât Duhul Sfânt sub forma unor limbi ca de foc. Erau cu toții adunați și peste toți deopotrivă s-a pogorât. Zice, oare, că era mai mare focul pogorât peste Sf. Petru? Nu arată chiar pogorârea aceasta tocmai sobornicitatea Bisericii?
Apoi, dacă Petru a fost vicarul lui Hristos de la început, ar fi îndrăznit oare Pavel să-l certe și să-l corecteze? Sau a făcut-o frățește, așa cum un frate își permite să îl îndrepte pe alt frate? Oare papa poate fi certat și îndreptat de vreun episcop oarecare?
Apoi, după formarea primelor comunități creștine, oare primul episcop a fost Petru, sau Iacob cel Bătrân? Nu era firesc să fie Petru dacă el ar fi fost mai mare peste ceilalți?
Este evident că Biserica primelor veacuri nu și-a pus problema primatului și, cu atât mai mult, a vicariatului lui Hristos (care mi se pare o nepermisă îndrăzneală).
Dar pentru a înțelege adevărul trebuie să-l iubim, fără a-l idolatriza; să fim întotdeauna cu inimile deschise la ceea ce ne spune, nu să credem că îl deținem deja, pentru că asta înseamnă să-l omorâm, și să ne luptăm între noi lovindu-ne cu adevăruri moarte.

Last edited by N.Priceputu; 11.06.2011 at 13:59:44.