Citat:
În prealabil postat de Melissa
Inainte de a cunoaste cuvantul Domnului referitor la Ziua de Duminca,m-a "instruit" bunica mea acum muuulti ani, cand eram mititica tare, ca niciodata sa nu lucrez NIMIC in zi de duminica sau de sarbatori, ca e mare pacat. Imi dadea mereu exemple de la ea din sat cu necazuri abatute asupra celora care isi continuau treburile "casnice" si in ziua de duminica. Atat de bine mi s-a "insurubat" in cap acest lucru, incat eu nu numai ca nu fac absolut nici o treaba casnica duminica( si in zi de sarbatoare) dar ma si sperii cand aud pe cineva ca face din duminica o zi obisnuita.
Aveam la un moment dat o colega care mereu facea curatenie in casa duminica , motivand ca in timpul saptamanii trebuie sa meraga la sat sa o ajute pe soacra-sa.Mereu am certat-o si i-am spus sa inceteze sa ma faca asta. Atunci cand i-a murit unicul copil in accident de masina, eu personal n-am putut sa nu ma ingrozesc si sa ma gandesc ca poate si din cauza asta s-a intmplat nenorocirea..
|
Genul asta de superstitie am intalnit-o la oameni care nu prea aveau de a face cu Biserica, mers la biserica nu prea, post nu prea deloc, spovedit nu, antipatie la preoti da, in schimb sa fereasca Dumnezeu sa lucreze duminica sau de sarbatori ca pica cerul pe ei.
Sau, sa luam cazul romanului la care dumnica e sfanta, in sensul ca de dimineata cu trusa de picnic si gratarel la iarba verde, dar biserica ba.
Sau al treilea caz, cel mai fericit, dimineata la biserica, dupaamiaza televizor plaja si mici.
Cred ca pana la urma s-a uitat ce este Duminica de fapt si ca nu e Sabatul evreilor si daca exista o exceptie de la munca este pentru a ne ocupa de cele spirituale asa ca din punctul asta de vedere, ori ca stai cu telecomanda in mana ori ca dai cu sapa in gradina tot pe acolo este.
Iar ispita asta de a incerca sa gasim cauzele ispitelor si incercarilor altora nu e un sport tocmai sanatos si se poate solda cu vatamari grave.