replica afonilor
Pe mine nu ma deranjeaza cei care canta, singurii oameni care ma deranjeaza in biserica sunt cei care miros urat (de exemplu, cei care s-au "impartasi" inainte de slujba). Ba chiar la noi la biserica sunt femei batrane care au o voce surprinzator de "tinereasca". Iar la biserica unde mergeam in copilarie, si eu si fratele meu am fost "invitati " sa cantam la strana, cu toate ca nu ne-a testat nimeni abilitatile muzicale. Ba eu chiar am mancat bataie de la profa de muzica in cls. I-IV, si nu stiu nici pana in ziua de azi de ce. Pe vremea aia se practica "altoitul" elevilor, nu ca acum, si nu puteai sa te plangi acasa, ca ti-o mai luai odata, ca sigur tu erai de vina. Ne bagasera 2 clase in aceeasi sala, cate 3 in banca, si pe mine ma mutase mai in spate, cu toate ca eram pitica. Si o data o vad pe dna profesoara, care era un pic cam mare si mergea schiop (ca sa nu-l citez pe Creanga) ca o ia sontac-sontac printre randuri, c-o falca-n cer si una-n pamant, si zic "asta sigur il cafteste pe vreunul acum". Si spre marea mea surprindere, se opreste in parul meu, si-ncepe sa ma scuture, de nici nu stiu cum sa reactionez... oare cantam asa de tare si fals in acelasi timp ca deranjam toata clasa? De fals se poate, sau poate nu eram in ritm, dar vocea mea nu e nici pe departe atat de "tare" ...
Iar in V-VIII, la alta scoala, faceam si ceva teorie, si profu asculta elevii undeva la catedra. Si odata il aud ca zice uitandu-se in directia mea "ia iesi tu afara, chiar acum"; iar eu ma uit in spate sa vad cu cine vorbeste, iar dlui "hai, nu te mai uita in spate, iesi odata afara"....Ce era sa mai zic, am iesit si asta a fost, eram si eu odata-n viata data afara din clasa...
Asa ca, va rugam frumos, nu-i mai persecutati pe afoni, ca macar la biserica pot si ei sa-si manifeste dorinta de a canta, si majoritatea nici macar nu au puterea sa "se auda". (ca sa nu mai zic indrazneala).
|