Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 14.06.2011, 23:36:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Vad ca acum adopti metoda: "cea mai buna aparare este atacul". Nu stii sa imi spui cum a stat treaba cu insemnele patriarhale, pui pe sema Sf. Ioan Gura de Aur cuvinte care nu ii apartin si acu', daca tot exista Patriarh ecumenic la ortodocsi iar un sfant a vorbit impotriva vii sa spui ca de fapt cel de pe vremea sfantului era ca un Papa. M-ai facut sa zambesc pentru ca fara sa vrei ai spus adevarul, tocmai asta a dus la schisma, pretentia estului de a fi la ei autoritatea suprema
Nu e atac, e doar plictiseala si suficienta fata de ceea ce scrii. Nu stii despre ce e vorba, dar stii sa spui ca ortodocsii se insala, ca ei au gresit, etc. Daca ai lasa deoparte mandria si autosuficienta bazata pe increderea in capacitatea ta de a rationa mai bine decat sfintii ai putea sa cercetezi care e adevarul si abia apoi sa emiti niste pareri obiective.
Ti-am spus ca povestea ta cu toiagul poate fi luata doar ca gluma, de aceea nu ai ce sa raspunzi si nu ca nu stim cum e cu insemnele patriarhale. De altfel ti-a rapuns si Erethorn, dar tu nu cred ca citesti mesajele. Toiagul si cellelalte le-a luat din dulapiorul in care el lasese precedentul patriarh, ai inteles acum? Iar daca a uitat sa le lase sau s-a intamplat ceva cu dulapiorul confectionau mestesugarii altul. :)
Apoi de ce spui un neadevar, ca as fi dat citate care nu-i apartin Sf. Ioan Gura de Aur? Intr-un mesaj am dat si omiliile de unde sunt luate citatele, cred ca ar fi bine sa te obisnuiesti sa nu mai scrii despre ce nu stii sau nu te pricepi. Informeaza-te inainte sa acuzi de ceva.
Mai departe iar n-ai inteles nimic. Daca citeai mesajele din urma pe care le-am scis pe tema asta poate ai fi inteles ceva, dar intrii in vorba la sfarsitul discutiilor si incepi sa-ti exprimi parerile tale si acuzatiile. Nu mai mai chinui sa-ti explic, citeste mesajele scrise de mine despre scrisorile sf. Grigorie cel Mare, sunt la acest topic. Pe scurt, ca sunt sigur ca din comoditate n-o sa citesti sau o sa intelegi ce vrei tu si o sa continui cu aiurelile: una este primatul papal, alta este primatul de onoare sau patriarhul ecumenic. Sf. Grigorie intelesese ca patriarhul Constantinopolului fusese facut mai mare decat toti patriarhii. Dar era o neintelegere, imparatul il numise asa pentru ca era in capitala imperiului. Primatul de onoare e cu totul altceva decat primatul papal. Acel patriarh care are primatul de onoare nu e mai mare decat ceilalti, e egal cu ei. In functie de importanta oraselor s-au facut si patriarhiile (ca nu existau la inceput), apoi s-a spus de un primat de onoare. Acestea erau doar in plan administrativ. Pe plan spiritual exista doar preoti si episcopi, restul sunt functii administrative.