Citat:
În prealabil postat de catalin2
Adriana, ultima data cand iti raspund la un mesaj. Desi ti-am scris ai citit doar ce ai vrut tu. Tu spui ca papa e la fel ca un episcop si ca un patriarh in plan administrativ. Du-te si spune-le si catolcilor si daca nu arunca in tine cu ceva putem spune ca ortodocsii si catolicii au aceeasi parere.
Nu ai citit ce am scirs despre primatul papal? In primul mileniu si episcopul Romei era patriarh, nimeni nu contesta asta. Nu ai inteles ce e acela primatul papal, vorbim doar ca sa scrii si tu ceva. Catolicii au o parere, ortodocsii alta si Adriana are parerea ei. Patriarhul nu are jurisdictie decat in eparhia sa, papa are jurisdicite universala. Functia papei nu e doar administrativa, a devenit mai mult decat atat.
|
Am citit despre primatul Papal cum sa nu doar s-au scris atatea si pro- si contra iar ideea care se desprinde este ca el a existat dintotdeauna si s-au gasit mereu cate unii care sa-i nege ori faptul de a exista ori doar forma (atributiile). Iar printre cei care l-au sustinut au fost si sfinti. Inca astept cu mare intetes omelia Sf. Ioan Gura de Aur, nu te uit sa stii.
Revenind la Papa, si el are jurisdictie doar in Eparhia sa iar eparhia Sa este universala asa cum cea a Patriarhului este nationala etc. Cum insa bisericile ortodoxe sunt teritoriale nu ma mira ca nu pot accepta ideea de internationalitate dar nu vad de ce continua sa isi spuna biserica unica catolica in cazul asta.