Citat:
Īn prealabil postat de Melissa
Mie mi se pare suspecta aceasta atitudine de mancatorie intre romanii din diaspora. Absolut toti cei care traiesc in afara Romaniei spun acelasi lucru despre ceilalti romani de acolo. Deci nu stiu unde gresesc cei plecati din tara. Ar trebui sa fie toti ca si grecii de care pomenesti.
Dar e ca intr-o familie unde sotia zice ca sotul si copilul sunt groaznici, sotul zice ca sotia si copilul sunt groaznici si copilul zice ca mama si tata sunt groaznici. Deci, care e groaznic si de ce?
|
Depinde de persoana.Nu toti sunt asa.Eu am observat-vorbesc din experienta mea,poate e diferit in alte parti,ptr alte persoane-am observat ca romanii care sunt veniti aici de mult timp sau care au crescut aici sunt deobicei aceeia care sunt rautaciosi si intorc spatele,poate si ptr ca deja sunt indoctrinati cu noua mentalitate.Aici se merge pe premiza sa te descurci singur,fara ajutor, ca asa iesi om in viata.Se ajuta pana la un punct.Prietenii nostri de familie,prieteni cam mult spus,ne-au ajutat sa ne inchiriem un apartament ne-au mai dat 2,3 sfaturi si atat.Au zis ca asa te inveti,descurcandu-te singur.Cand ii intrebam ceva,de unde sa luam aia,ce sa facm ziceau ca nu stiu,desi sunt veniti aici de 8 ani. In schimb m-am inteles foarte bine cu romanii nou veniti sau veniti recent,de 1-3 ani. La biserica unde merg sun romani f de treaba de exemplu.Biserica organizeaza picnicuri ptr romani cu mici si bere:d,asambluri cu dansuri populare,deci organizeaza asa si daca ceri cuiva sfatul te ajuta.E bine sa stii unde sa mergi si cui sa ceri sfatul.Mai bine gasesti o biserica romanesca mai traditionalista si intrebi acolo si te imprietenesti cu oamenii de acolo, nu cu cei care au succese si nu calca la biserica.Oricum e o vorba ca dai de oamenii pe care ii meriti. Depinde de oameni si oameni.Mai bine te ajuti cu un nou venit descoperi impreuna cu el,decat sa apelezi la romanii deja indoctrinati de mentalitatea occidentala. Si da grecii sunt foarte uniti si de treaba. Dar e o diferenta totusi, ei nu au fost despartiti ani la randul cum am fost noi.E si normal intr-un fel ptr noi sa stam cu oamenii care provin din aceiasi regiune,ptr ca nu stim cum sa fim uniti si cu ceilalti care au obiceiuri diferite.Nici nu ne-am unit bine ac au venit razboaiele,iara cu ardealul si moldova despartite,dua comunismul, Grecia nu a suferit cat a suferit Romania,nici decum.Rusia a suferit mult pe vremea comunismului,pana atunci era mare putere,tot n-a avut asa o istorie buciumata ca si noi.Si ne-a cam fraierit in R.M I. In fine. Trebuie sa luam in seama putin si istoria noastra cand vorbim de unitate intre noi cand ne comparam cu alte natii gen Grecia.