Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Eu stiu ca lumina o primeste numai patriarhul ortodox.
Din cate stiu, s-a mai spus asta aici, lumina a fost refuzata de 2 ori catolicilor si o data armenilor. Cu catolicii s-a intamplat in timpul cruciadelor, cand acestia au slujit la sfantul mormant in locul ortodocsilor de Pasti, insa lumina nu a venit. Abia cand la porunca autoritatii de acolo a fost adus patriarhul ortodox, lumina a venit la el.
Cu armenii a fost la fel. Pe la 1424 daca nu ma insel, au mituit pe turci sa intre ei acolo sa slujeasca, si lumina nu a venit. Iar patriarhul ortodox statea afara din biserica, langa un stalp. Iar lumina a iesit prin acel stalp care este acolo pana in ziua de azi, si a venit lumina acolo unde statea patriarhul ortodox.
Dvs. puteti crede ce doriti. Eu asta stiu si cred.
|
Eu am auzit povestea cu stalpul si de la armenieni si suna cu totul altfel si anume, intr-un an ortodocsii au refuzat sa ii lase si pe armenieni sa slujeasca (pentru ca ortodocsii slujesc impreuna cu armenienii) si ca atare lumina nu a mai venit in mormant unde slujea ortodoxul ci a izbit stalpul langa care se aflau armenienii cu catolicii. Iar pana nu demult impreuna cu Patriarhul ortodox slujea si cel armenian pana cand cel ortodox nu a mai vrut sa fie inca un patriarh si ca atare de la armenieni acum slujeste un simplu episcop. Asta este ce mi-au spus seminaristii care slujesc la mormant. Si cand i-am intrebat daca flacara arde sau nu mi-au raspuns ca bine-nteles ca arde, ca doar e flacara. Asta m-a impins ca anul asta de Pasti sa pun si eu una langa alta 3 lumanari ca sa obtin o flacara mai mare si mi-am trecut-o fara probleme pe fata, mi-am trecut mana prin flacara exact cum am vazut in filmari, fara sa ma ard in vreun fel. Ii simteam doar caldura si nimic mai mult. Si sunt convinsa ca de puneam 33 de lumanari, nici caldura nu as mai fi sesizat-o pentru ca se simte mai ales langa fitil ori la 33 de lumanari se face o flacara atat de mare incat fitilul este departe de varful flacarii. De-abia astept sa puna cineva un obiect in flacara de la Ierusalim ca sa vedem daca intr-adevar nu arde pentru ca armenienii mi-au zis ca arde si doar si ei slujesc la mormant,iar treaba cu pusul flacarii pe fata am vazut ca nu-i mare branza nici cu lumanari obisnuite si oricine poate incerca acasa.
Uneori imi zic ca bine ne-am ales imnul Desteapta-te romane...
Si l-as fi luat si pe grec la intrebari, caci grecii sunt cei care pazesc mormantul si fac ordine acolo, insa era prea ocupat cu facutul ordinii, de-abia am reusit sa-l fac sa-mi dea putin ulei sfintit in momentul in care si-au schimbat tura intre ei.